Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза. Това заяви в сутрешния блок на  БНТ Стефан Тафров, член на управленската алтернатива на "Демократична България" с ресор външна политика и европейски въпроси.

Ние трябва да може да си говорим и да се разбираме, знаете, че България първа в света призна РС Македония като държава, обясни Тафров.

"България е много изолирана в ЕС по тази тема, това е истината.Българската позиция е неразбрана и президентът Радев ясно показа, че ние сме в дипломатическа изолация по въпроса.

Това са фактите. Ние от "Демократична България" искаме Пътна карта с конкретни мерки, които са измерими. В момента нашата позиция се свежда до едни емоционални формулировки", каза Тафров.

Относно отклонения в Беларус пътнически самолет, той заяви: "За нас това е акт на държавен тероризъм в услуга на един комунистически диктатор, който се е вкопчил във властта".

"Това е безпрецедентно и поставя пред изпитание важна част от системата на международните отношения, каквато е въздушната авиация", обясни Тафров.

Според него, по този начин беларуският лидер Лукашенко дава сигнал, че се поставя извън международните отношения.

Във връзка с това, че Русия подкрепя този режим, Тафров обясни, че тя харчи доста пари и отношенията между Путин и Лукашенко не са никак прости.

Относно предложението за изчистване на избирателните списъци, той посочи, че е много късно за това и в момента трябва да се съсредоточим върху добрата организация на изборите.