От миналия май не ползвам транспорт от НСО. Аз съм се отнасял с уважение и респект към тези хора и бих казал, че съществува една легенда, че всички проблеми по пътищата се дължат на НСО. Там работят хора професионалисти, които си знаят задълженията. 

Това каза в "Панорама" Стефан Янев, лидер на "Български възход", коментирайки фаталния инцидент с джипа на Кирил Петков и дали има проблеми в отношенията между хората, които работят в НСО, и лицата, които те охраняват. 

"Понякога, когато се случи инцидент с висока скорост, с рисково каране, причината вероятно е във возения човек, а не във водача, който настоява някъде да стигне бързо. Казвам вероятно", каза още Янев.

"За мен никога не бързам за никъде и това могат да го потвърдят хората. Това е един вид отговорност към тези хора, да не влизат в излишни рискове без нужда", добави той. 

"Имам по-ралзичо мнение. Закона за НСО трябва да се пипне малко. В посоката на охраняваните лица и времето, в което могат да бъдат охранявани. Това изкушава човек, който иска да е важен в собствените си очи, да ползва НСО. Кирил Петков не е премиер вече година и половина, но продължава да ползва НСО. Той може да се откаже. Андрей Чорбанов има право на кола от НСО, но той ги отказа", каза на свой ред Тошко Йорданов от "Има такъв народ". 

"Тези изкушения, които се създават от по-самовлюбени хора може да го поограничим малко с промяна на закона. Аз също мисля, че в 90 на сто от случаите кара така, като иска този, който го возят.

Наистина има въпроси. Защо Петков се вози в кола на НСО по време на кампания? Вярно ли е, че този джип е вози Лена Бориславова, защото има такива снимки? Атанас Атанасов също беше с охрана, предполагам, че е НСО. Има такова нещо, че се ползва със закон от политиците, които те сами са създали. Това не е редно", каза още Йорданов. 

Стефан Янев допълни: "Държавният ресурс по принцип се ползва в предизборна кампания, което нарушава правилата на демокрацията".

"Има нареждане на председателя на Народното събрание Росица Кирова по време на предизборна кампания да не се използват служебни коли", посочи Тошко Йорданов.