Ужасяващото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова потресе цяла България. В няколко града в страната се проведоха масови бдения в нейна памет. А в същото време това жестоко престъпление за пореден път показа колко поляризирано и недоверчиво към политиците и институциите е българското общество.

"Хората са потресени, ужасени, объркани и уплашени. Тези реакции са нормални, когато става въпрос за подобно посегателство върху човешки живот. За съжаление обаче само по повод на такива трагедии се сещаме, че сме общност и имаме институции, които трябва да се грижат за нашата сигурност". Това коментира пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров по повод ужасяващото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова.

По повод реакциите на световните медии, Харалан Александров отбеляза, че те са предложили една много ясна линия на интерпретация, която отивала много отвъд емоционалната реакция.

"Те подлагат България и публичността в страната ни, в частност системата на медиите и медийните свободи, на изключително тежка критика. Това е така, защото трагедията се разигра в контекста на погазването на основни човешки права и в частност на свободата на медиите в много държави", допълни още специалистът в студиото на Ганиела Ангелова.

Случаят мигновено влезе в световния информационен обмен. Почти няма западно издание, което да не споменава Виктория Маринова като третия убит журналист в Европейския съюз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!