Лидерът на политическата формация "Глас народен" Светльо Витков изрази силното си недоволство от приетите вчера в праната комисия законопроекти, засягащи Изборния кодекс. Това той направи в профила си във Фейсбук. 


ПОДМЯНАТА НЕ Е ПРОМЯНА!

Уважаеми български избиратели,

Вчера в правната комисия на НС бяха приети предложения от партията на Трифонов за промяна на ИК(Изборен кодекс):

1. Премахване на ограничението за образуване на секции в чужбина.

2. Въвеждане изцяло на машинно гласуване.

3. Гласуване по пощата за българите извън страната???

4. Видеонаблюдение на броенето на бюлетини.

5. Намаляване на състава на ЦИК на 15 души, назначени от президента...

Това, Уважаеми, НЕ СА нужните промени за по-честни избори! Обяснявам защо:

1. Прието е премахване на ограничението за отваряне на секции в чужбина, при заявили 40 избиратели желание за образуване на такава, но в ИК остана ограничението на 35 броя секции в друга държава...

Тази промяна не дава и процедура по ред и създаване на СИК-ове в тези секции и по този начин не се гарантира честността на вота.

2. Въвеждане на изцяло машинен вот във вида от последните избори, ще премахне броя невалидни/недействителни бюлетини, но това не е машинно гласуване!!!

От машината излиза листче с партията, за която сте гласували и преференции, което сгъвате и поставяте отново в урна???

Листчетата се броят от членовете на СИК, както и хартиените бюлетини. Всъщност... честността на вота зависи пак от членовете на СИК, които са от квотите на парламентарно представените партии.

3. Гласуване по пощата за българите извън граница....В съответната страна??? Тук са уточнили, че това са 13 държави в ЕС.

Нищо обаче не се казва за държавите, в които може да се гласува така, но са извън ЕС.

Те изпращат писмото с бюлетината в българското консулство или посолство??? Значи гарант за този вот е администрацията на консулството или посолство?

Прекрасна възможност за лесна подмяна на вота.

4. Видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в секциите.

Предложихме го от Глас Народен още през 2013 г., но Манолова го отхвърли.

Това е единственото смислено прието предложение, но...

Видеонаблюдението няма да даде изображение на бюлетините и честното им преброяване, а ще показва действията на членовете на СИК. Ще гледаме как някой брои нещо? Дори да се обявяват гласно бюлетините и да се чуе, няма да може да се вижда листчето с партията, за която е гласувано.

Пак зависи от морала на членовете на СИК от парламентарно представените партии...

5. Намаляване членовете на ЦИК не променя честността на вота. Назначаването им от президента е с цел, контролиране на изборите от него.

Изборните правила са тези, които променят честността на вота, а не президент, премиер или дори ЦИК.

Предвид предстоящите президентски избори, партията на Слави дава на настоящия президент инструмент за изборна победа, както и контрол за всеки следващ избор...

Ще завърша така... Ето и едни прости промени в ИК, които ще доведат до по-честни избори. Тези промени не бяха дори предложени от новите борци за справедлив вот:

1. Премахване и забрана на сегашното изискване по ИК членовете на СИК да бъдат само от парламентарно представените партии.

Това е конфликт на интереси - политизиран член на СИК да следи за честността на вота?! Той следи само за своята партия.

2. Членовете на СИК, ОИК, РИК и ЦИК - да нямат политическа принадлежност или политическо минало.

3. Преброяването на бюлетините във всяка СИК да се извършва само от едно лице (председател или зам. председател), което да показва ясно пред застъпници, представители и наблюдатели, както и на камерата за видеонаблюдението - всяка една бюлетина.

4. Подписаните и подпечатани протоколи от СИК да бъдат сканирани и качени в сайта на ЦИК до 3 часа след започване на броене на бюлетини. В противен случай - административно наказание и лишаване от възнаграждение на членовете на този СИК.

5. Забрана и криминализиране на платените застъпници, представители и наблюдатели.

За да има по-честни избори, изборните правила трябва да се опростяват, но да се затяга контрола върху спазването им, а не да се усложняват!

Изводите... оставям на Вас!