Властите по света съветват различни неща за това дали здравите хора трябва да носят маските, за да се предпазят от новия коронавирус Covid-19.


Длъжностните лица в Китай, Хонконг и Тайван препоръчват тази мярка на многолюдни места като автобуси или метро, пише "Инвестор".

Експерти от Световната здравна организация и САЩ обаче казват, че няма нужда от това. Във всеки случай масовото търсене на маски доведе до дефицит в почти целия свят, който засегна и медицинския персонал - хората, които най-много се нуждаят от тях.

Всички в България вече са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места. Такова нареждане даде здравният министър със Заповед № РД-01-168. Мярката бе донякъде изненадваща, тъй като досега препоръките на здравните власти и щаба бяха само болните хора да носят маски, за да не разпространяват при кихане и кашляне аерозол, в който има вируси.

Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски дори многократно отрече необходимостта здравите хора да носят маски, тъй като създават илюзорно чувство, че са защитени.  

В края на миналата седмица българското правителство поръча 1,1 млн. маски от Китай за 1.4 млн. евро. заедно с респираторни апарати. Очаква се те да пристигнат до 2-3 седмици.

  1. Защо има различни препоръки?

Първо, практиката за носене на медицински маски на публично място е много по-укрепена в Източна Азия. Появи се като конвенция по време на епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002-2003 г., която също беше причинена от коронавирус.

От друга страна, няма научен консенсус относно стойността на носенето на маски на публични мяста. Няколко малки проучвания сочат, че широкоразпространеното използване на маски от обществото може да доведе до намаляване на предаването при огнища на грип и ТОРС, които подобно на Covid-19 са респираторни заболявания. Доказателствата обаче не се считат за убедителни.

  1. Защо да не носите маска за всеки случай?

Някои медицински специалисти казват, че трябва да го правите, особено в светлината на доказателства, че значителна част от заразените с новия коронавирус не проявяват симптоми и така могат да останат незабелязни.

Други твърдят, че е безотговорно хората да купуват маски, които и без това са в недостиг. Генералният хирург на САЩ Джером Адамс написа в Twitter: „Сериозно хора – СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ!

Според него недостигът сред доставчиците на здравни грижи повишава общия риск за общността: Заразените доставчици могат да разпространят вируса към незаразените и вече болни, лекарите няма да могат да се грижат за пациентите.

Аргументът е, че за всички би било по-добре, ако маските са запазени за тези, които със сигурност имат нужда от тях и които не могат да избегнат излагането си пред хора, които са заразени или могат да бъдат заразени. Става дума за медиците на предна линия. 

3. Има ли нужда немедицинските лица да носят маски?

Да: ако кашлят или кихат. Кашлицата е често срещан симптом на Covid-19, а новият коронавирус се разпространява в дихателни капчици - течност, изхвърляна от заразен човек, когато кашля, киха или дори говори.

Тези капчици обикновено са достатъчно тежки, за да паднат веднага на земята или околните повърхности. Заразяването може да възникне, ако капчиците достигнат до устата, носа или евентуално окото на някой наблизо, директно или от немита ръка, която докосва замърсен предмет или повърхност.

Когато пациентите с диагноза Covid-19 се възстановяват у дома, на тях и на техните болногледачи се препоръчва да носят маски, когато са в една и съща стая.

4. Какви са насоките за работещите в здравеопазването?

Медицинските протоколи в САЩ изискват пациентите, заподозрени в инфекция с вируса Covid-19, да бъдат изолирани и да им се донесе маска. Обикновено това ще бъде типът, който носят хирурзите - свободният, едноразмерен тип маска, която е правоъгълна, когато е сгъната.

Носи се за защита на други хора чрез улавяне на респираторни капчици, съдържащи вируса. Лекари и сестри, които се занимават с такива пациенти или с потвърдени случаи, трябва да носят по-сложна маска, наречена респиратор, която е предназначена да защити потребителя.

5. С какво са различни те?

Те се предлагат в различни размери, така че да могат да бъдат прикрепени към лицето на потребителя, за да осигурят плътно прилепване. Това принуждава потребителя да изтегля въздух през филтъра на устройството, а не през пролуките отстрани.

Те са проектирани да предпазват не само от дихателните капчици, но и от по-малки аерозолизирани частици, които могат да пренасят инфекциозни агенти и да плават известно време във въздуха.

Не се съобщава за предаване по въздуха на Covid-19, но има риск някои медицински процедури, като трахеотомия и изсмукване на дихателните пътища, да генерират вирусно замърсени аерозоли. Респираторите са неудобни за носене за дълъг период от време.

Те генерират топлина и оказват натиск върху лицето, а някои хора установяват, че затрудняват дишането, което може да ги направи неподходящи за хора със сърдечни и дихателни проблеми.

  1. Как професионалистите се справят с недостига?

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха указания как лекарите да се справят с ограниченото количество.

Мерките, които не отговарят на обичайните стандарти, включват използването на респиратори извън определения им срок на годност и носенето на един и същ в присъствие на няколко пациенти, без да се отстраняват.

Агенцията заяви, че ограничената употреба на респиратори може да се наложи, но в редки случаи. В краен случай може да се прибегне до непроверени версии, включително домашно приготвени маски. Някои американски болници вече са възприели тези възможности, като няколко вече призоваха обществеността да шие маски.

7. Има ли недостатъци носенето на маска?

Адамс казва, че хората, които не са обучени как да ги използват, са склонни често да докосват лицето си, което може да увеличи шансовете им да се заразят с коронавирус. СЗО подчертава, че ако ще използвате маска, жизненоважно е да го правите правилно: да я сложите с чисти ръце, да я смените веднага щом стане влажна, да я отстраните, без да докосвате предната част, и след това да си измиете ръцете, както и да я изхвърлите правилно. СЗО не препоръчва повторната употреба на маски, които са направени за еднократна употреба.