От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия. Там, както и в глобален мащаб, има остър недостиг на маски. Това изправя населението пред труден за решаване казус. Това заяви на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

"През тези няколко дни и седмици обаче, доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение - текстилни например, изгубиха много от поръчките си. Те се претрасформираха и работят по правенето на маски", смята той. 

"Проверих в кварталната аптека - има маски. Купих си и това ми струваше 3.50 лв. Шита е маската. Това може би не е масово явление. Гратисният период за покупна на маски е до 00:00 часа в събота", каза Мутафчийски. 

По думите му шалът може да се приеме като заместител на маска, но според него има достатъчно маски в страната. 

"Тази мярка с маските, отдалечава засега някакви по-трудни мерки. Ние проявяваме разбиране към българските граждани, защото виждаме, че по-строгите мерки са им трудни. Ние също имаме семейства и ги спазваме", каза той.

"Ясно е, че не може да има 100% разбиране за тези мерки, и СЗО не препоръчва категорично маските. Но и аз получавам от граждани горещи молби за много по-голямо втвърдяване на мерките. Примерно: "Ние сме младо семейство с едно 3-годишно и едно 5-годишно дете. Имаме малка тераса, но изпълняваме всичко. С тревога обаче виждаме как някои хора се разхождат наляво-надясно без мяски", каза Мутафчийски. 

Според него така се губи смисълът и мотивацията. 

"Щетите ще са поголовни за всеки - и икономически, и здравни. Важното е да ги ограничим тези щети. Затова се правят тези неща. Видяхте какви трансформации претърпяха държавите. Някои искаха да натрупат имунитет, но се отказаха от тази стратегия", каза шефът на ВМА.

"Нямаме достатъчно доказателства, че този вирус се държи като останалите. Ние не можем да изповядваме теорията, че всеки някога ще умре. Ние имаме отговорност пред всички, че ще запазим живота им и всеки ще получи медицинска грижа", заяви генералът.

По думите му заради това той и оперативният щаб понасят всякакви обиди и хейтове: "Носим огромно напрежение да задържим позицията си."

"В Банско всички контактни лица са изследвани - там има 5 джипита и медицинска служба, както и органите на РЗИ. Ситуацията се наблюдава много внимателно. Вчера беше проведена една много остра акция по набиране на проби и до края на деня или утре те ще бъдат ясни", каза той и добави, че вчера са взети около 50 проби.

"В България са направени над 7000 теста от националните лаборатории и над 2000 от частните лаборатории", огласи той.

По думите му каквото е препоръчано от СЗО се прави и то в пълен обем.  

Той заяви, че в последното денонощие трима души са се завърнали от чужбина и са дали положителна проба за COVID-19.

"33 000 опаковки хинин има във ВМА. Той е дарение от Софарма", призна той.

"Това, което ме стресира след разговор с моя колежка в Германия, че джипитата там сами си закупуват маските", призна Мутафчийски.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!