В северозападните райони на Санкт Петербург в момента върви масово застрояване. Започнати са няколко много големи строителни проекта, количеството на новите апартаменти се изчислява на десетки хиляди. Само че още в етапа на планирането има нещо сбъркано. Това пише Марти Киуру в свой анализ, цитиран от БГНЕС.

„24-етажните великани са събрани накуп. В участъка няма добри транспортни комуникации, строителството на детски градини и училища е забравено, сферата на услугите и местата за почивка липсват. Тук трябваше да се появи нова станция на метрото, но, когато апартаментите бяха продадени, градът хладнокръвно се отказа от нейното построяване. След няколко години тук ще има грандиозни задръствания. Дори във времената на Съветския съюз проектирането и създаването на инфраструктура не се намираше на такова примитивно равнище. 

В Съветския съюз още нямаше частна собственост, поради което възможностите за подкуп на проектанти и ръководители бяха ограничени. В съвременна Русия главната задача на строителния конвейр се състои в това на закупения участък да бъдат натъпкани максимален брой жилища. Някой високопоставен градски чиновник може да подхвърли на строителната компания стотина или дори хиляда допълнителни жилища и да даде възможност срещу един подкуп да заработи сума, равняваща се на печалбата от целия проект. 

По данни на международната Асоциация на дипломираните сертифицирани счетоводители (ACCA) Русия е една от най-корумпираните държави в света, в която делът на сивата икономика съставлява около 30% от БВП на страната. 

Ужасното число може да бъде поставено под съмнение, но дори и според собствената руска оценка нивото на корупцията се колебае между 15 и 30%. Според прогнозите в близките години това число само ще расте. 

Станалата хронична икономическа криза доведе до това, че предприятията и гражданите използват всички възможни и невъзможни способи, за да оцелеят. 

В Русия корупцията върви цял живот с хората – от раждането до смъртта. За да получиш място в детска градина трябва да дадеш подкуп. За пари можеш да получиш освобождаване от армията. В здравеопазването главната грижа на лекарите е как да се доберат до „черни пари“. 

Познат ми разказа как се опитвал да намери място на гробището в Санкт Петербург за живеещ в града негов роднина. По принцип гробното място се предоставя безплатно. Служител на гробищата предложил място насред едно блато. Срещу подкуп от 1000 евро в края на краищата било намерено сухо място. Фактура за подкупа, естествено, не написали“, пише още Марти Киуру.