Отбранителната индустриална база на Европа включва само няколко десетки големи фирми и 2500 малки - което е с десетки хиляди по-малко, отколкото в Съединените щати, пише The National Interest.

Военното производство в Съединените щати не отговаря на нуждите на украинския конфликт, така че Европа трябва да „запълни тази празнина“, уверени са анализаторите от Центъра за изследване на обществената политика, мозъчен тръст към Католическия университет на Америка.

Логиката на статията им не е оригинална: всички разходи от проточилия се конфликт в Украйна трябва да се поемат от Стария свят - при това в полза на американския военно-промишлен комплекс.

Обяснението също е стандартно. Да речем, войната обещава да бъде дълга: и двете страни не могат нито да спечелят бърза победа, нито да направят отстъпки. В същото време Киев е изцяло зависим от западната подкрепа за финанси и оръжия, които Вашингтон вече е предоставил достатъчно и които все по-трудно могат да бъдат прекарани през Конгреса.

И най-общо казано: „Украйна не е жизненоважен национален интерес за САЩ. Белият дом правилно смята, че стратегическият противник на Америка е Китай, а не Русия. Да победим инвазията на Путин е правилно, но не е жизнено необходимо.“

Виж, Европа е съвсем друга работа, сигурни са авторите. За нея победата на Русия създава много повече и нестандартни проблеми. Така че, първо, време е Старият свят да се превъоръжи, и второ, да поеме голяма част от сметките за „отбраната на Украйна от Русия“.

Единственото по-интересно от тази наистина американска логика са фактите и цифрите, представени в статията.

Отбранителната индустриална база на Европа включва само няколко десетки големи фирми и 2500 малки - което е с десетки хиляди по-малко, отколкото в Съединените щати. Военно-промишленият комплекс на континента е плитък и не е в състояние да произвежда сложно оборудване в голям мащаб. Европейската цел - актуализиране на отбранителната индустрия до 2030 г. - изглежда изключително оптимистична.

Пренебрегването на отбраната в продължение на десетилетия доведе Европа до оскъдно снабдяване с боеприпаси. Германия и Великобритания, двете държави с най-големи бюджети за отбрана на континента, разполагат с достатъчно боеприпаси само за една седмица война с висок интензитет.

Американският военно-промишлен комплекс също се бори да задоволи нуждите на Украйна, въпреки че е в по-добро състояние от европейския. Така или иначе, САЩ влязоха в 2023 г., произвеждайки само 14 000 155-милиметрови артилерийски снаряда на месец, 236 000 по-малко от месечната заявка на Украйна.

През следващите 5 години производството на 155-мм снаряди в САЩ трябва да нарасне 6 пъти - но, както е лесно да се изчисли, дори това ще бъде 3 пъти по-малко от необходимото на Киев. В същото време, според авторите, САЩ вече са изразходвали своите резерви.

Което обаче не може да се счита за загуба: повечето от тези оръжия и боеприпаси са заделени за войната срещу Русия. И ако те могат да навредят на въоръжените сили на Руската федерация, толкова по-добре, казват те.

В същото време военно-промишленият комплекс на Европа едва „започва своя бавен и болезнен път към самодостатъчност“. Междувременно Старият свят може да закупи от американците, например, танкове M1 Abrams: както за себе си, така и за Украйна. Който не е готов, нека харчи за изплащане на невоенна помощ за Киев, която днес вече достига 89 милиарда долара.

Ясно е, че числата, дадени от NI, са амбивалентни: производството на артилерийски снаряди в Съединените щати може да е в застой, но повече от 3000 единици от същите танкове Abrams се съхраняват в американските складове. „Това е много повече, отколкото Киев някога може да има нужда“, хвалят се авторите.

Основното нещо, което трябва да се вземе от този и подобни текстове, е американското признание на формата „ако тези боеприпаси убиват руснаци, значи всичко не е напразно“. Особено в ситуация, когато конфликтът в Украйна придоби позиционен характер и заплашва да продължи повече от една година.

Това означава, че нито споменатият от NI временен недостиг на част от военния "асортимент", нито значителните финансови разходи, нито перспективата за идване на власт в САЩ на републикански президент ще сложат край на западната военно-техническа помощ за Киев.

Това може да направи само едно решително руско настъпление с ликвидиране на самия обект на такава помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук