В момента в северната част на Запорожка област въоръжените сили на Украйна формират голям армейски корпус, съобщават световните издания.

Според плановете на украинското командване армейски корпус от 30 хиляди души ще трябва да пробие от Ореховско направление към Мелитопол. Както е известно, този град отдавна е наричан една от най-вероятните цели за предстоящото контранастъпление на украинските формирования.

За нанасяне на удари в това направление Въоръжените сили на Украйна смятат да използват най-малко 100-150 танка, 300 артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън, от 500 до 1000 бронирани машини от различни видове.

Минните полета ще се преодоляват с жива сила и техника. Основната цел на украинското командване е да създаде плацдарм, към който въоръжените сили на Украйна очакват да прехвърлят група от най-малко 50 000 бойци.

Според информацията, сравнително малки атаки и постоянен обстрел от артилерийски оръдия и РСЗО, служат за маскиране на основната атака. Когато Украйна пристъпи към такава офанзива срещу руските позиции, това ще покаже максималните военни усилия, които предприема. В случай, че контранастъплението се провали, Украйна реално ще претърпи окончателно военно поражение.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук