Британският вестник The Telegraph се чуди дали Западът не губи интерес към случващото се в Украйна, тъй като през целия юли нямаше нито едно ново обещание за военна помощ на Киев. Това може да означава само едно – европейските правителства са уморени от украинския конфликт.

„Военната помощ за Украйна изглежда намалява, тъй като проучванията показват, че миналия месец правителствата на големите европейски държави не са дали нови обещания на Киев за доставка на оръжия.

След като Русия започна специална операция в Украйна през февруари, Великобритания, Франция и Германия обещаха да подкрепят Киев и да му предоставят всякаква помощ, необходима за победа във въоръжения конфликт. Но юли беше първият месец след избухването на военните действия, през който не бяха направени нови значителни обещания за международна подкрепа от най-големите икономики в Европа, се казва в статията, публикувана на сайта на The Telegraph .

Институтът за световна икономика в Кил проследява западната помощ за Киев. Последните данни на този институт са тревожни (явно Лондон е притеснен). Очевидно днес можем да заключим, че на фона на икономическата криза, разгръщаща се в страните от ЕС, интересът към събитията в Украйна намалява не само от страна на населението, но и от страна на правителствата на европейските страни.

Докато в действителност колкото по-дълго продължават военните действия, от толкова повече военна помощ се нуждае от Украйна, тази страна става все по-зависима от постоянен, редовен поток не само на оръжия, но и на финансови средства от Запада.

„Въпреки че въоръженият конфликт навлиза в критична фаза, новите инициативи за оказване на помощ пресъхнаха. През юли страните донори направиха малко инициативи за нова помощ, при това само частично изпълниха задълженията си по вече обещаната подкрепа, като доставки на оръжейни системи, цитира Telegraph служител на института Кил, Кристоф Требеш (Christoph Trebesch) .

Според него през юли дори такива водещи европейски страни като Великобритания, Германия, Полша, Франция, Италия и Испания не са могли да допринесат за каузата за подпомагане на Украйна. Само Канада и Норвегия изпълниха задълженията си и предоставиха на Киев 1,5 милиарда евро: от тази сума Украйна ще трябва да върне около половин милион евро, останалите ще бъдат безвъзмездна помощ.

Тази помощ обаче беше обявена по-рано, докато през юли нови обещания не бяха получени, подчертава The Telegraph. И само през август западните правителства обещаха да прехвърлят финансова помощ и оборудване на украинската армия, както и да помогнат за обучението на военния контингент на въоръжените сили на Украйна - всичко това за 1,5 милиарда евро, отбелязва авторът на статията Джо Барнс.

Той припомня, че по време на конференцията в Копенхаген представители на западните страни са говорили много за задълженията си да оказват помощ на Украйна. По-специално, Великобритания обеща да удвои броя на ракетните установки с дълъг обсег M270, най-модерната РСЗО на въоръжение в британската армия, която ще бъде изпратена в Киев.

Засега обаче всичко това са само думи, въпреки факта, че днес Великобритания остава най-големият западен съюзник на Украйна, Лондон изпреварва само САЩ, които оказват по-широка помощ на Украйна.

Останалите страни изостават с всеки месец все повече, въпреки молбите на Киев за помощ. И така, Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента Зеленски, не се уморява да повтаря, че западната помощ за Украйна е въпрос на живот и смърт.

„Въпреки липсата на нови предложения за подкрепа, експерти от Института за световна икономика в Кил отбелязаха, че западните правителства са намалили разликата между обещаната и предоставената помощ.

Най-големи въпроси поставя Германия, която не напразно е критикувана за твърде бавните доставки на оръжие. Бих искал да знам дали Берлин разбира колко важни са тези оръжия за Украйна днес, а не след шест месеца или дори година“, пита The Telegraph.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук