Разговорите с руската страна за природен газ по никакъв начин не бих нарекъл завой към "Газпром", каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти преди откриването на Годишната среща на съветниците по икономическите и търговски въпроси. Той беше попитан кога започват разговорите с руската компания, предаде БТА.

Кризисният щаб по енергетика към Министерския съвет обяви в понеделник, че ще преговаря с "Газпром" за евентуално възстановяване на доставките по действащия до края на годината договор.  

Това решение предизвика остри реакции вдясно, откъдето отхвърлиха опитите на служебния кабинет да възстанови отношенията с руската компания.

Днес позицията си по въпроса изразиха от "Демократична България". Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл, заявиха от ДБ. 

Никола Стоянов обаче смята, че трябва да държим всички опции за доставка на природен газ отворени и че за нас не е добре да държим някоя затворена.

"Диверсификация не означава да затворим някои опции и да гоним други. Диверсификация означава всички опции да са отворени и да доставяме по всички възможни маршрути", каза министър Стоянов. На въпрос колко тежки ще са преговорите с "Газпром", той каза, че е сигурен в компетенцията на министъра на енергетиката.

Без работещ парламент няма опции за подпомагане на бизнеса заради високите цени на природния газ. Продължават компенсациите за бизнеса за скъпия ток. Подготвяме промени на закони и когато има парламент, те веднага ще бъдат изпратени в Народното събрание. Сега фирмите работещи на ток са по-конкурентни от тези, работещи на природен газ. Малката част от консуматорите на природен газ, и то малки фирми, могат да минат на алтернативно гориво, но големите не могат. Затова работим да има газ и да е на по-добра цена, отбеляза министърът на икономиката.

По-рано във вторник вицепремиерът по управление на еврофондовете Атанас Пеканов се обяви против 100-процентните енергийни компенсации за всички бизнеси, а само за нуждаещите се от такива.  

Когато има ново Народно събрание, всичко е възможно, каза министър Никола Стоянов относно промяна на позицията на България за износ на оръжие за Украйна. Съобразяваме се с приетото от народните представители. Сега имаме зададена рамка и я спазваме. Ако правилата бъдат променени, ще се съобразим с тях, добави той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук