Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига може да е имал и личен мотив да извърши атаката, пише британският вестник The Times, цитиран от Фокус. Полковник Анатолий Чепига е завършил Висшата военна академия за разузнаване, като е служил три пъти активна служба по време на войната в Чечения.

Военен ветеран с дълга поредица от отличия и медали, той изглежда е бил професионален военен от специални сили, преди да се издигне в редиците на могъщата военна разузнавателна служба на ГРУ. Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство.

Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран , издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за МИ6, като предаде, както се казва, "целият указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечения. Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност.

Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория е точна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да "накаже“ предателя. Всъщност кариерата на полковник Чепига е толкова близка до тази на полковник Скрипал, че тук изниква и друга възможност: Чепига може би е познал лично човека, когото е изпратен да убие.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обаче нарече „подхвърляне на информация“ данните за самоличността на лицето, което е заподозряно от Лондон за отравянето на бившия полковник от ГРУ и дъщеря му. "Новата „информация“ за Петров и Боширов се представя веднага след речта на Тереза Мей пред Съвета за сигурност на ООН за оръжията за масово унищожение, в които тя потвърди обвиненията срещу Русия", пише Захарова в сряда в социалната мрежа фейсбук.

"Няма доказателства - те продължават информационната кампания, чиято основна задача е да се отклони вниманието от основния въпрос: какво се случи в Солсбъри?" По-рано вестникът The Daily Telegraph назова истинското име на лицето, за което се подозира, че е отровил семейство Скрипал. Според публикацията под името Руслан Боширов е скрит 39-годишният полковник Анатолий Чепига.

Според The Daily Telegraph тази информация стана достъпна чрез разследване, проведено съвместно с британската инициативна група Bellingcat.