Бързо топящата се Арктика разкрива големи възможности за търговски и военни дейности, пише WP. Освен САЩ, Русия и Китай претендират за нейните ресурси. Това принуди Вашингтон да започне подготовка за гореща война в студения регион.

За непосветените това изглеждаше лудост. От височина 2400 метра шестима морски тюлени се канеха да скочат с парашут в залива Мармот, където температурата на водата беше малко над нулата.

Тяхната надуваема лодка тръгна първа, като се плъзна по рампата на транспортния самолет МС-130 и веднага се наду. Тя бе опакована в здрава, незабележима конструкция, проектирана специално за операциите с висока степен на стелт, които са специалитет на тайните сили на армията на САЩ.

Време е, тръгваме!

Един по един войниците се приближиха до изхода, обръщаха гръб към яркия синьо-зеления пейзаж отдолу и се хвърляха към ледената бухта.

Американските сили за специални операции са в разгара на голяма трансформация. С мощните военни сили на Русия и Китай, които се състезават със Съединените щати за господство в богатата на ресурси Арктика, Пентагонът засили фокуса си върху това как би изглеждала войната тук, в едно от най-суровите места на планетата.

И как най-модерните части на Америка могат да бъдат разгърнати за борба с пряка заплаха за територията на САЩ или съюзниците от НАТО, обитаващи най-студените места в Европа.

Войските за специални операции се различават от конвенционалните военни сили, защото са натоварени с тайни, чувствителни и опасни мисии, като операции по спасяване на заложници и саботаж.

Тази зима The Washington Post имаше рядката възможност да проследи военноморските тюлени, Зелените барети, 160-ия авиационен полк за специални операции и други елитни части, докато те бяха подлагани на безбройните предизвикателства, поставени от необятната и неумолима пустош на Аляска, включително в Кодиак, брулен от вятъра аванпост край южното крайбрежие на щата и на пресечени тренировъчни площадки извън столицата Феърбанкс.

Отрезвяващото заключение, което веднага идва на ум тук, е, че всеки конфликт в Далечния север ще бъде кошмар за онези, които са изпратени да се бият в него.

Капитан Бил Галахър, командир на частта SEAL, участваща в учението, описа Арктика като може би най-суровото и екстремно място за всяка военна операция, като каза, че дори най-рутинните функции могат да представляват реална заплаха.

Войниците, които скочиха с парашут в залива Мармот, носеха топли костюми под униформите си, за да ги предпазят от неизбежните сурови ефекти от потапянето във вода от 2,7 градуса по Целзий. Без такова оборудване човек, изправен пред такива условия, веднага би се озовал в надпревара със смъртта.

Тук, казва Галахър, "околната среда може да ви убие по-бързо от всеки враг."

Оценка на заплахата

Длъжностни лица във Вашингтон казват, че Арктика, която се затопля четири пъти по-бързо от останалия свят и се отваря за търговска и военна дейност както никога досега, принуждава Пентагона да върви в крак с времето, създавайки атмосфера на интензивна конкуренция и конфликт между Вашингтон , Москва и Пекин.

Съединените щати вероятно ще бъдат предизвикани от всяка от последните две столици. Русия, която загуби много кръв в Украйна, но очевидно се възражда, е натрупала полезен боен опит срещу сериозен противник и само увеличава силата си в области като електронната война, каза Марк Канциан, старши съветник в Центъра за стратегически и Международни изследвания.

Той каза, че Пентагонът, преживял по-ограничена война в Близкия изток, може само да изучава и теоретизира какво е научила Москва от широкомащабния украински конфликт.

Междувременно Китай изпреварва САЩ в технологии като хиперзвукови ракети, признава Пентагонът.

Според Canzian самият размер на китайските въоръжени сили е огромен проблем. „Голямото предимство на китайската армия е нейната численост“, каза той. „Флотът им е голям и става все по-голям.

Това двойно предизвикателство принуди Министерството на отбраната да се замисли върху собствените си слабости, някои от които се проявиха в Арктика.

Например, много от сателитите, които наблюдават дейността на север от Арктическия кръг, имат слепи петна, които ограничават способността на правителството на САЩ да проследява входящи заплахи, каза Айрис Фъргюсън, заместник-помощник-министър на отбраната за политиката за Арктика, чиято служба беше създадена само преди две години.

Крайбрежната ерозия и размразяването на вечните ледове, са някои от най-видимите признаци за изменението на климата, причиниха огромни щети на американските радари и летища.

През последните години Русия отново запали светлините на военните обекти от съветската епоха в целия регион, възстановявайки и обновявайки десетки военни бази, които превъзхождат колективното присъствие на НАТО там.

Като се има предвид анексирането на Крим от Русия преди 10 години и нейния опит да подчини напълно Украйна, действията на Москва на север повдигнаха въпроси относно нейните по-широки амбиции, каза Фъргюсън.

„Понякога се тревожим за откровено обидния характер на някои от техните инвестиции във военна инфраструктура тук“, добави тя.

„И наистина, тяхната военна специална операция в Украйна се превърна в сигнал за събуждане за международната общност като цяло и, разбира се, също и за нашите арктически партньори.“

През март два руски бомбардировача прелетяха по стратегическия транзитен маршрут между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство.

Това беше първото подобно събитие от началото на конфликта в Украйна преди две години, опровергавайки спекулациите сред някои служители на Пентагона, че загрижеността на Москва с украинския конфликт ще отслаби присъствието й в други части на света.

Голяма част от петролните и газови находища, които правят Русия енергийна сила, се намират в Арктика, заобиколени от руски атомни подводници, разположени в Бяло море.

Китай също така твърди, че неговият статут на "почти арктическа страна" дава на Пекин думата в управлението на региона, тъй като азиатските страни също имат интерес към стоките, транспортирани по Северния морски път.

Задълбочаването на връзките между двете сили, което стана забележимо след началото на Специалната военна операция, се прояви и в Далечния север.

Миналото лято например двете страни изпратиха съвместен военноморски патрул покрай Алеутските острови в Аляска, което изплаши някои наблюдатели.

Западът също увеличи активността си в региона.

Близо 400 командоси от САЩ и НАТО, бяха изпратени в Аляска в рамките на най-голямото годишно учение, са и най-големият контингент от войски за специални операции, обучавани някога в Арктика в Аляска, казаха официални лица.

Други войски на Съединените щати едновременно участваха в маневри в арктическия регион на Норвегия като част от най-голямото учение на военния алианс след Студената война.

Междувременно, докато американските военни стратези обмислят потенциалните последици от опасната атака на Китай срещу Тайван, ключов американски партньор в Тихия океан, който президентът Байдън обеща да защитава, нарастват опасенията и относно заплахата от „ефекта на разпространението“.

Полковник Матю Тъкър, който ръководи силите за специални операции в Северна Америка, каза, че подобно непредвидено положение около Тайван може да предизвика активиране на националните отбранителни планове за територията на САЩ, включително тези, които минават през Аляска.

„Вероятността китайско-тайванската война да остане изолирана в Южнокитайско море“, добави той, „вероятно не е нещо, на което можем да разчитаме“.

Всичко замръзва

На тренировъчната площадка край Феърбанкс температурата е около 20 градуса под нулата. Това е почти комфортно за Зелените барети,  на които ще се наложи да оцеляват и при минус 40 на друг етап от учението.

В такива тежки условия всичко стига до критична точка. Батериите са изтощени. Влагата, която се натрупва вътре в пушката, може да блокира оръжието, което го прави безполезно. Пластмасата се рони лесно.

И всичко тук замръзва. Това включва кръвни торбички и интравенозни течности, което изисква военните медици да разчитат на топлината на тялото си, за да защитят тези ценни течности.

При всяко нараняване в тази среда, хипотермия може да настъпи в рамките на минути. Значителна загуба на кръв изостря проблема.

Ако лекарят трябва да извърши кръвопреливане, той трябва да вземе предвид факта, че това допълнително ще намали телесната температура на пациента.

Заплахите дебнат навсякъде тук, дори под краката ви. Някои войници бяха обучени да пресичат ледници, където една грешна стъпка може да означава падане в дълбока ледена пукнатина.

„Още по-трудно е, когато си в планината“, каза един командир, „защото планините винаги се опитват да те убият.“

Подобно на други интервюирани за тази статия, той говори при условие за анонимност.

В Афганистан и Ирак, където Пентагонът поддържаше мрежа от бази и можеше да разчита в голяма степен на безопасното пристигане на евакуационни хеликоптери, се очакваше ранените да имат добри шансове за оцеляване, ако получат медицинска помощ в рамките на 60 минути. Войниците го нарекоха „златен час“.

Но огромното пространство на Арктика и напредналите военни способности, притежавани от руските и китайските военни, пораждат съмнения относно осъществимостта на това тук.

„Тогава имахме нашия златен час“, каза медицинският сержант от специалните сили. „Сега това звучи като въпроса: Нямате ли златен ден?“

Командирът на ротата от 10-та група специални сили на Сухопътните войски обясни, че времето, което е най-критичният фактор във всяка военна операция, става още по-важно в такива тежки условия.

„Трябва да стигнем по-бързо до ранените, да им помогнем по-бързо, да стигнем по-бързо до затоплящата палатка“, каза командирът. „Всичко трябва да се направи много бързо.

За тази цел група Зелени барети прекараха един ден, обучавайки се да товарят и разтоварват моторни шейни от работещ на празен ход хеликоптер. Това е критично умение и те бързо научиха колко трудно може да бъде.

Хеликоптерът, версия за специални операции на двуроторния Chinook на армията, е оборудван със специална рампа, която захваща веригата на моторната шейна и помага за повдигането й на борда, но предните ски на шейната постоянно се закачаха към стоманените страни на хеликоптера и спираха целия процес.

Член на екипажа отбелязва иронично: „Не е толкова лесно да се направи, нали?“ 

С течение на времето процесът започна да върви по-гладко. Когато пълната луна се появи на хоризонта, членовете на датските специални части, най-подготвените за условията на тундрата, извадиха очила за нощно виждане. Войникът най-накрая успя да вкара моторната шейна в корема на Чинук-а, последван от друг. Хеликоптерът излетя и обиколи полигона за последен път.

Командирът на ротата обясни, че днес 10-та група специални сили, базирана в Колорадо и фокусирана върху операции в Европа, е центърът за информация на армията за тайни операции в екстремни студени среди. Той каза, че е страхотно да гледа как войниците му се учат от датчаните.

„Фокусирани сме върху Centcom“, каза командирът, имайки предвид военното командване на САЩ, което наблюдава операциите в Близкия изток. „Но сега се концентрираме върху Европа. Преди пренебрегвахме по-голямата част от Арктика.“

Повратна точка

В годините след 11 септември 2001 г. Пентагонът трансформира своите сили за специални операции в гъвкави звена, които могат да изпълняват антитерористични мисии до голяма степен без политическите рискове, които съпътстват големите военни операции. Този подход значително увеличи броя на личния състав - от 38 000 през 2001 г. на 73 000 през 2020 г. - и разшири възможностите на Командването за специални операции на САЩ, като го извади от конвенционалните въоръжени сили.

Тъй като американските служители по националната сигурност стават все по-загрижени за перспективата за конфликт с Русия или Китай, те твърдят, че вместо да са готови да се бият сами, използвайки техники за борба с бунтовниците и разчитайки на помощ от други части на армията, силите за специални операции трябва да допълва други видове войски.

„Свикнали сме да бъдем цел на подкрепа“, каза Галахър, командир на SEAL Team 2. „Сега, когато разглеждаме стратегическата конкуренция в света, това, върху което наистина се фокусираме, е как ние самите можем да предоставим подкрепа на другите.“

Някои наблюдатели обаче са скептични, че силите за специални операции актуализират своята философия навсякъде.

Ричард Хукър, бивш служител по националната сигурност в няколко президентски администрации, който сега служи в Атлантическия съвет, каза, че подобни промени ще доведат до нови бюджетни изисквания и организационно пренастройване, но „все още не виждаме много от това“.

Канциан от Центъра за стратегически и международни изследвания го вижда по следния начин: „В миналото те бяха донякъде примадона. Така че фактът, че Командването за специални операции става по-голямо, е свидетелство за усилията им да променят организацията за участие в конфликт с големи сили."

Извън Феърбанкс промяната е доста очевидна. Там резервисти от Корпуса на морската пехота, работещи с ракети HIMARS и артилерийски системи, симулираха подготовка за „вражески“ удар в планинската верига Хейс. И тогава два Чинука се приземиха на няколко мили и оттам изскочиха група зелени барети и датски спецчасти с пушки и ски.

Командирите им заповядаха да се промъкнат незабелязани в подножието, тайно да определят координатите на нападателите и да ги предадат по радиото на морските пехотинци, които трябваше да изстрелят залп от ракети по „врага“.

Тогава командосите трябваше да скочат обратно в колите си и да напуснат незабавно - за да не станат самите те мишена.

Общо морските пехотинци изстреляха 16 ракети, всяка от които изрева над полигона, преди да се разбие в земята и да изпрати облаци сняг.

Тези боеприпаси не съдържат експлозивни заряди, което ги прави, както каза един морски пехотинец, „като бетонни телефонни стълбове, напоени с ракетно гориво“. Според него военните ракети, които са искали да използват, не са били налични поради голямото им търсене в Украйна.

Командирът на ротата "Зелените барети" очакваше с нетърпение тази част от учението. Неговите момчета не само трябваше да издържат на лошото време, но и да изиграят важна роля в подкрепата на ударните сили.

„Тук винаги са били нашите корени“, каза той, „и ние се опитваме да се върнем към тях.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук