Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН бе свикано заради атаката на Иран срещу Израел с дронове и ракети през миналата нощ, която бе отговор на предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април. При нападението бяха убити висши командващи в Корпуса на гвардейците на Иранската революция (КГИР).

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви на спешното заседание на Съвета за сигурност към ООН, че Близкият изток е на ръба и че актовете на отмъщение с употребата на сила са забранени от международното право, съобщава Ройтерс.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът тази заплаха да се обезвреди и напрежението да деескалира - момент да бъде проявена максимална сдържаност", заяви Гутериш в Ню Йорк.

Той напомни на страните членки на ООН, че е забранена като цяло употребата на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост на която и да е държава.

"Трябва да се подели отговорността за незабавното прекратяване на огъня в ивицата Газа, за безусловното освобождаване на заложниците и за безпрепятствената доставка на хуманитарна помощ", заяви още Гутериш.

Съветът за сигурност на ООН е задължен да не оставя действията на Иран без отговор, заяви на спешното заседание в Ню Йорк днес заместник постоянният представител на САЩ при ООН Робърт Ууд, информира Ройтерс.

"Иран ще бъде държан отговорен, ако държавата или подкрепяни от нея въоръжени групировки предприемат действия срещу САЩ или осъществят нови нападения срещу Израел. В близките дни САЩ ще проучат възможността за допълнителни мерки, с които да се потърси отговорност от Иран. Съветът за сигурност трябва категорично да осъди иранските агресивни действия и да призове Техеран и неговите съюзници да прекратят атаките си", добави Ууд.

Великобритания ще продължи да помага за сигурността на Израел, заяви британската постоянна представителка в ООН Барбара Удуърд, информира Ройтерс. Това се отнася и за регионалните британски партньори Йордания и Ирак, добави тя.

"Обединеното кралство действа по спешност заедно с международната общност за стабилизиране на ситуацията (в Близкия изток), за да не се стигне до ескалация на напрежението", заяви Удуърд в Ню Йорк на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Съветът за сигурност демонстрира лицемерие, притеснително е да гледаме това. Русия предупреди, че много конфликти в Близкия изток се основават на напрежение между Израел и палестинците. Едностранни провокативни действия ще доведат до увеличение на напрежението. Израел не спазва резолюциите на Съвета за сигурност, а това е неуважение. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

"Генералният секретар на ООН осъди атаката на Иран. Защо не направихте същото на заседание на Съвета по сигурността на ООН на 2 април, когато поискахме да осъдите атаката на Израел срещу посолството на Иран в Дамаск? Израел редовно атакува Ливан и Сирия, ако това не е забелязвано от ООН, действията ни ще са безполезни. Нападение срещу дипломатическо представителство е немислимо, ако това се беше случило срещу посолство на западна държава, щяхте да изискате спазване на правата.

- Ако обаче става въпрос за други страни, правото на самозащита за вас е различно нещо. Излизате с аргументи за липса на яснота. Не намерихте кураж да признаете, че операцията на Израел има безпрецедентен брой жертви, наблюдаваме мълчание за дълбоките корени на кризата в региона", коментира той.

Нападението срещу иранското консулство в Дамаск доведе до жертви и до сериозни щети. Това беше нарушение на международното право и хартата на ООН. Атаката на Иран е реакция на агресията на Израел срещу дипломатическото му представителство в Сирия и въпросът може да се счита за приключен. Това заяви постоянният представител на Китай в ООН Дай Бинг на Съветът за сигурност.

По думите му Китай призовава страните да реагират въздържано и да разрешат своите спорове по мирен начин. "Конфликтът в Газа се простира по целия регион на Близкия изток. Ако пламъците му продължат да бушуват, най-лошото, което може да се случи, е да обхванат повече страни.

- Висш приоритет е ефективното приложение на резолюцията на ООН, която да доведе до спиране на огъня в Газа. Призоваваме международната общност да изиграе сериозна роля за потушаване на напрежението и за стабилизация на региона", коментира той.

Това не е първа атака, това е поредната глава от тази кървава сага, заяви Джилад Ердан, представител на Израел, по време на Съвета за сигурност на ООН. И призова светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия.

„От момента, в който започнах моята работа тук в речи и писма предупреждавах за ролята на Иран. Призовах този съвет да предприеме действие срещу режима на тази държава. Амбициите на Иран да бъде хегемон в региона трябва да бъдат спрени преди той да тласне света в точката, която няма връщане. Регионален конфликт който може да прерасне в световна война.

- Моето предупреждение не беше взето под внимание”, поясни той. И заключи, че „цялото земно кълбо страда от Иран, включително гражданите на самата държава”, каза още Ердан.

Израелският пратеник в ООН призова Съвета за сигурност да наложи всички възможни санкции срещу Иран след безпрецедентната атака на ислямската република срещу Израел.

"Днес Съветът трябва да предприеме действия и да осъди Иран за техния терор", заяви посланик Ердан пред органа, призовавайки страните да "наложат всички възможни санкции на Иран, преди да е станало твърде късно".

Действията ни бяха в отговор на израелския режим срещу постоянната агресия и атаката срещу дипломатическото представителство на Иран. Извършихме поредица от военни атаки с хиляди ракети и дронове. Операцията ни беше в защита на неотменимото ни право, посочено в хартата на ООН.

Тя беше необходима и точно насочена единствено срещу военни цели. Бяхме внимателни, за да сведем до минимум възможността за ескалация. Това заяви пред Съвета за сигурност постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани.

"Някои членове на Съвета решиха да си затворят очите за реалността и основните причини, довели до сегашното положение. Със своето лицемерно поведение САЩ, Франция и Великобритания не изпълниха дълга си към мира и сигурността, използват лъжи и манипулации, разпространяват лъжливи информации, прехвърлят ни вина.

- Не уважават правото ни да реагираме на нарушението на фундаментални принципи на международното право. САЩ защитават Израел от поемане на отговорност за нападението в Газа. Отричат правото на Иран да се защитава срещу въоръжените атаки, но и оправдават атаките на Израел срещу беззащитните палестинци, освен това прикриват жестокостите им. Това е погрешна интерпретация на самозащита", посочи Иравани.

"Израелският режим отговаря за всички терористични нападения срещу Иран. Действията им подкопават международния мир и сигурност. Иран не иска да ескалира конфликта или да разпространи напрежението. Ние нямаме свои проксита в региона, никоя група или страна не действа по наше поръчение, те атакуват окупатори. Израелският режим опитва да ни сложи този етикет, оправдавайки своите действия", подчерта той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук