„Защо Владимир Путин е все още толкова популярен в Русия” е озаглавил статията си в Times Майкъл Биниън (Why Vladimir Putin is still so popular in Russia).
 

Ако някой се е надявал, че новите санкции на САЩ ще настроят руснаците против президента Путин, навярно ще го постигне разочарование, предупреждава The Times. Високата популярност и до сега „остава загадка”, защото какъвто и да е натиск страните от Запада да оказват на Русия „заради анексията на Крим, интервенцията в Сирия, отравянето на Скрипал или намесата в американските и европейските избори”, то поддръжката на неговата политика от страна на населението само расте, се отбелязва в публикацията. Затова и новите ограничителни мерки ще бъдат възприети по-скоро като опит „да се унизи” Русия от страна на Вашингтон и те само ще сплотят руснаците, прогнозира авторът.
 
Руският лидер с изгода за себе си използва многобройните търговски ембарго и забрани за експорт, формирайки и усилвайки в ума на руснаците представата, че Западът е „непримиримо враждебен” по отношение към Русия и че само той лично притежава достатъчно смелост и решителност на кормилото на властта да противостои на всички опити извън Русия да диктуват нейната вътрешна и външна политика, се казва в статията.
 
На изборите през март Путин отново победи и получи нов президентски мандат със 77% от гласовете, а равнището на поддръжката сред населението не пада под 50%.
 
След въвеждането на първите санкции Путин „спечели точки за сметка на конфронтацията, вадейки от равновесие озадачените чужденци”, се подчертава в публикацията. Ефектът се оказа точно противоположен, руснаците се сплотиха около президента си. Историята, че той защитава страната от неизменно враждебната Америка и нейните съюзници, беше тиражирана от всички медии. Обикновените руснаци вярват в нея и досега.
 
Според Майкъл Биниън, основа за неувяхващата популярност на руския лидер се крие в относителната финансова стабилност, която той осигури на руснаците по време на своето управление. „Русия не помни такова процъфтяване в продължение на 80 г. след революцията” – пише изданието.
 
Когато вместо вечно пияния и ексцентричен президент Елцин беше избран млад, здрав и трезвен бивш агент на КГБ, той веднага направи голямо впечатление на страната със своето внимание към дисциплината в органите на властта, на улицата и на работните места. На мястото на посткомунистическата неразбория дойде ред, при който започна възстановяването на властта” – пише The Times.
 
Сега Русия се опитва някак да смекчи удара и последствията от санкциите, изразходвайки огромните парични резерви, натрупани в периода на относителния разцвет на икономиката, пояснява авторът.
 
„Противопоставянето със Запада породи в Русия нещо като обсаден манталитет, а историята показва, че руснаците винаги са готови да затегнат колана заради защитата на Родината” – пише изданието.
 
„Руските хора с огромно подозрение гледат на западния либерализъм. Близостта на Путин към Руската православна църква и неговото положително отношение към традиционните ценности намират отклик в умовете на младите руснаци, а това на свой ред усилва предаваните от Кремъл сигнали” – пише The Times.
 
Превод и редакция: БЛИЦ