"Да дойдат редовните избори и един месец преди това правителството по правилник ще си подаде оставката. Следващите шест месеца са изключително важни, а ако подадем оставка, България няма да има паралмент, който да приеме нито една антикризисна мярка.


Разбирам исканията на протеста, но да подадем оставка означава да тласнем страната в хаос", това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Протестите промениха дневния ред на България, за добро или лошо, и сега вероятно ще имаме по-малко енергия да се справим с икономическата криза. За съжаление, това ще продължи и след изборите, заяви Биков.

Той коментира и събирането на подписите за внасяне на проекта на ГЕРБ за нова Конституция в Народното събрание и изненадващата подкрепа от партията на Веселин Марешки "Воля".

Всяка партия си преценява какво да подкрепи. И с Обединените патриоти имахме определени различия и отстъпихме по някои от темите.

В този парламент не се води дебат за нова Конституция, а за това дали да бъде свикано Велико народно събрание. Ако има избори за Велико народно събрание, българите ще определят кой да влезе в него.

Марешки се беше обявил против конституционния проект. Според мен предложението за концесията е придвижено преди разговорите за конституционния проект, посочи депутатът от ГЕРБ.

Длъжни сме да предложим всички решения, които могат да помогнат за излизане от политическата криза.

Проектът за нова Конституция е инструмент за възстановяването на политическия диалог, който е прекъснат дълбоко.

Есента и зимата ще имаме много тежка икономическа криза. Ако диалогът е прекъснат, тя може да прерасне и в политическа и конституционна криза, добави той.

Притеснявам се за дълбочината на разделението в българското общество, а не от това, че някой е излязъл да протестира. Притеснявам се, че има един инстинкт за Народен съд.

Не може да вкарваме хора в списъци и да им казваме как след време ще бъдат съдени. Това го казва Иво Христов – евродепутат, заяви Тома Биков.

Има хора, които протестират, но има и хора, които ни подкрепят. Проучванията сочат, че все още сме първа политическа сила.

Дали ще има машинно гласуване или не, в крайна сметка гласуват хората. Нямаме никакъв проблем да победим БСП и с машини. Ние сме заявили нашата воля да въведем машинното гласуване, но моето мнение е, че трябва да има и резервен вариант за гласуване с хартиени бюлетини, каза още Биков.