Председателят на "Сдружение Азбукари" Цвета Кирилова написа силни думи за протестите на личния си профил във Фейсбук. Публикуваме коментара на журналистката без редакторска намеса:

"Който не иска да бъде бит, не обявява триумфално, че прави Велики Народни Въстания, а организира мирни протести, с които изразява мнение, несъгласие и недоволство, което е право на всеки един гражданин на Р. БЪЛГАРИЯ.

Когато обаче обявяваш публично, че ще участваш във Велики Въстания срещу държавността, логично е, че ще бъдеш набит, като плюеш на пагона, такива са правилата на организация по целия свят. Никъде не те оставят да си разиграваш коня, камо ли да подронваш устоите на сигурността и държавността.

Когато посягаш безскрупулно на полицаи и скверниш честта, унижаваш орган на реда, като предварително си дал доброволно съгласие да те представлява на улицата и да опазва заради теб обществения мир, заради социалния договор и принципите на демокрация, тогава носиш наказателна отговорност! Ако искаш да не бъдеш бит, си стоиш вкъщи, или отиваш на опера, театър или оперета. Ходенето на Велики Народни Въстания не е посещение на Лебедово езеро.

Така че, следващият път тези, които посягат на полицаи и държавността, трябва да знаят последиците! По-добре да отидат на литературно четене предвид ниската политическа култура и гражданска грамотност, а не да палят полицаи с дивашки Въстания и да разиграват посредствени пропаганди, с цел кръв и метежи. Ако беше обявено за мирен поход, полицаите можеше и на цигулка да им свирят. Левите екстремисти от Русия и САЩ тотално са луди подивели.

Апропо полицията и военните не бяха ли деполитизирани? Странно защо някои от тях се изказват в публичното пространство по политически теми и изразяват мнения!   

Държавата, това сте Вие!

Бъдете мъдри."