На фона на ескалиращите социални протести България съвсем естествено се нареди и в списъка за най-големи измами с европейски средства, изготвен от британската организация „Отворена Европа”, коментира пред Дойче веле Георги Папакочев.
Едва ли „омлетната” битка със сурови яйца между протестиращите в София кремиковски металурзи и чиновниците от икономическото министерство в началото на седмицата можа да впечатли европейското, а още по-малко българското гражданство.

Сеирът, както в региона наричат смехотворния позор, е мимолетно удоволствие за тълпата, което обикновено приключва бързо.

След 18 години пътуване в демокрацията днес българинът се впечатлява от други неща. Като например от т.нар. ”спектакълни кражби”, при които задигнатите предмети и имущество са толкова невероятни, че могат да се мерят със световните постижения в този занаят. В цивилизования крайдунавски град Русе миналата седмица

ловки „мургави европейци”

с фалшифициран кметски подпис са демонтирали за старо желязо цяла автобусна спирка на централен градски булевард. Щетите са символични, само 2500 евро, но „професионалният кураж” на извършителите е действително впечатляващ.

В същото време София стана свидетел на друг рекорд в мошеническата изобретателност. Апетитен имот, квартална градинка от 15 декара в центъра на града, беше откраднат „документално” заедно с терена под стара градска черква върху нея, за да бъде ипотекиран в банката срещу солидна сума. Това се случи седмици след „великолепния” удар на брата на шефа на българското контраразузнаване, който по подобна схема „вкара” паричния еквивалент на 14 декара скъпа площ в собствения си джоб. Междувременно местното гражданство научи за съществуването на

ромска, гробарска и полицейска мафия

които подпомагали логистично и практически крупните имотни далавери в страната и по този начин беше мотивирана тъжната европейска констатация, че държавата е на последно място сред 27-те по удовлетвореност от живота.

Така класирането на страната от неправителствената британска организация „Опън Юръп” на почетно място, с 4 крупни измами с европейски средства сред 100-те рекордьори в съюза, се оказва безинтересна подробност на банално известно явление. Така предстоящото второ, само за няколко седмици, посещение в София на ръководителя на европейската служба за разследване на финансовите престъпления ОЛАФ си е една чиста формалност на фона на разследваните още 30 случая на източване на еврофондове от български фирми. /БЛИЦ