Главният прокурор Сотир Цацаров не скри учудването си от протеста на "Да,България" и лидера й Христо Иванов заради официалното посещение на руския главен прокурор Юрий Чайка у нас. "А те в кое си качество го отправят тоя призив?", удиви се Цацаров пред медиите, съобщава Канал 3.

"Аз съм малко учуден от каква позиция се задава. Демокрация - всеки има правото да призовава и да иска. Влизаш в парламента, когато за теб са гласували съответният брой хора, когато не са гласували съответният брой хора, не влизаш", намекна той за несъстоятелността на тона на бившия правосъден министър, който остана далеч под прага на парламентарната бариера. 
Цацаров натърти, че няма как да се намеква за чужди грантове и да се сипят обвинения, "когато политическата ти дейност е резултат от същите тези грантове".

"Това е модел, който трябва да следваш. Не го ли следваш, спира спонсорството!", отсече Сотир Цацаров. И добави, че не е казал, че говори за Христо Иванов, а по принцип.

Цацаров обясни още, че руският главен прокурор идва по силата на споразумение, подписано между двете прокуратури още по времето на предшественика му Борис Велчев. И по време на сегашната визита предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на антитероризма, включително и за обучение на прокурори.

Главният прокурор бе категоричен, че нищо от посещението няма да остане скрито за медиите.

Цацаров коментира и намека на президента, че няма да подпише указа за избора на новия шеф на Върховния административен съд.
"Ще се случи това, което прецени държавният глава. Процедурата е такава. Негово пълно право да реши всичко онова, което в правомощията му по Конституция. Трябва да имаме указ на президента, с който той връща и съответно - насрочено ново гласуване. Никой не може да ги оспорва и не е коректно, и той е в правомощиятга си да реши кое е добро от страната", отсече Сотир Цацаров.

И добави: "Когато президентът прецени, ще го издаде. Оттам насетне ще действаме, както е по Конституция", подчерта обвинител номер едно.
"Не очаквайте от всяка реч прокуратурата да се самосезира", коментира Цацаров по повод казаното за корупционна схема минути по-рано от премиера Бойко Борисов на откриването на новата сграда на Районния съд, на което присъстваха заедно.