Политическата ситуация в страната стана толкова налудна, а поведението на определени политикани – толкова девиантно, че по естествен начин ни кара да заимстваме терминология от медицината.

Това пише в свой коментар д-р Борислав Цеков от Център за нова Европа, цитиран от "Труд".

Вижте останалата част от анализа му:

Инсталирането на Кирил Петков и Асен Василев в българската политика от задкулисните олигархични кръгове (неизменно свързани с кланове от бившата ДС), имаше характер на бактериологична инфекция. Днес тази инфекция предизвика токсичен шок в израненото политическо тяло на България, което особено през последните две години страда от остра имунна недостатъчност.

Публикуваният запис от т.нар. заседание на някакъв орган на „Продължаваме промяната" е само симптом, гноен обрив, който избива на повърхността, като последица от тежкото натравяне на българската политика.

И без него просветената общественост вече добре познава интелектуалната посредственост, екстремната некомпетентност, политическия примитивизъм, корупционния манталитет и отвратителната шуробаджанащина, демонстрирани по време на вредоносното за България правителство на Кирил Петков.

Оставете глупостите на всевъзможни клакьори, които обясняват, че на записите се чувало „свободно обсъждане" на едни загрижени млади хора, които просто били „себе си".

Това клише, взето на въоръжение от всевъзможни мутреси, татуирани батки и риалити-главанаци – „важното е да бъдеш себе и да си истински“, се е превърнало в универсално оправдание на интелектуална нищета, невежество, банална простотия и липса на възпитание. Не е добре да бъдеш „себе си", ако си прост, необразован и невъзпитан, трябва да се промениш, а не да се гордееш с това, което си.

Въпросният запис обаче е важен, защото потвърждава по безсъмнен начин всичко онова, за което алармираме от първата минута, в която бактериологичната инфекция на „Промяната" порази България.

Свидетели сме не на обсъждане в политически форум, а на заговор на партиен башибозук, който се готви да плячкоса държавата. Изказванията разкриват техните намерения – да узурпират властта. Показват и методите, които възнамеряват да използват – беззаконие и чистки.

Това е квинтесенцията на управлението, което ни подготвят с Николай Денков начело – узурпация, беззаконие и чистки. 
Цитатите, които казват всичко това, повече или по-малко в прав текст, вече са достатъчно известни, за да ги повтаряме обстойно и тук. И все пак, ето някои от най-флагрантните.

„Чистката е говорена с всички, които искат да станат министри – законно, незаконно – трябва да се изгонят всички директори на дирекции и шефове на регионални структури и агенции" (Асен Василев). „Но като цяло поне ще правим избори с наше МВР.... Какво искаме – да отидем на избори с полиция, която контролираме ние, или полиция, която контролира президентът?“ (Асен Василев).

„Службите са наши. Ръководствата им са съгласувани с посолствата и одобрени от посолството" (Асен Василев). „Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко... Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес...“ (Кирил Петков). И прочие. Узурпация, беззаконие и чистки. Анти-демократичен манталитет. И „един кон".

Узурпация, защото очевидно се готвят без избори да узурпират власт, която не им се полага по правилата на демокрацията. Това е така, защото "Продължаваме промяната" губи два пъти поред избори, при това с низходяща тенденция, т.е. избирателите ясно заявяват, че допускат тази партия да участва в управлението, но категорично не искат тя да доминира, а още по-малко да монополизира управлението.

Фактите са ясни - коалицията, в която тази партия участва, е получила едва 64 депутати, а самата партия ПП има едва 38 депутати, т.е. ПП дори няма достатъчно депутати да сезира самостоятелно Конституционния съд.

Такава малцинствена партия от малцинствена коалиция да получи цялата изпълнителна власт няма връзка със здравия разум. Подобна конструкция е заредена с хронична нестабилност. Кой има интерес от нов цикъл на нестабилност и правителство, което не се основава на изборните резултати, а на задкулисни лабораторни експерименти? Кремъл и неговата клиентела в България.

Беззаконие, чистки и анти-демократичен манталитет, защото без заобикалки се заявява, че ще се правят масови уволнения, включително и по незаконен начин, за да бъдат инсталирани техни хора на всички нива на изпълнителната власт, администрацията, специалните служби, независимите регулаторни и контролни органи.

С други думи, готви се тотална политизация и партизация на администрацията и държавната система, стигаща дори до директорите на училища. На бръщолевенето „ама, досегашните са назначени от ГЕРБ", трябва да се каже ясно, че в голямата си част в администрацията работят хора с повече от десетгодишен стаж, т.е. работили при всякакви правителства, а преобладаващата част са назначавани с конкурси.

Но особена тревога предизвиква разбирането за България като някаква марионетна държава, която се управлява от „посолството". Няма никакво съмнение, че голяма част от действащата политическа върхушка има точно такъв манталитет - по собствено желание, а не защото някой отвън е поискал, превърна държавата в разграден двор, който се кадрува и направлява от чужди посолства.

Но „Промяната" го казва в прав текст. Глупост на хора с кафеджийска представа за управлението и с нулев опит и познания за практиката на високата държавната политика, са приказките на разни коментатори, че било „нормално" някаква партия да изпраща за одобрение в „посолството" кандидатите за шефове на специални служби. Не е нито е нормално, нито има такава практика в държавите от ЕС и НАТО.

Имаше я в съветския лагер. Днес държавите в ЕС и НАТО обменят информация за вече взети решения и тази информация отива към посолствата чрез легитимни правителствени представители, а не като се изпращат за предварително одобрение кадрите на тази или онази партия, която се готвела да управлява.

Но в целия токсичен и неморален буламач, който извира от обсъжданията в „Промяната", има нещо още по-скандално, което не трябва да се подминава с лека ръка.

Обърнахте ли внимание на цитираните по-горе думи на Кирил Петков за „ала-бала през президента"? Прочетете ги пак – казва се, че реално в момента заедно с ДБ имали 10%, но направили нещо през президента и – чуйте внимателно! – „вкарахме един кон". За какъв „кон“ става дума ни в клин, ни в ръкав?

Да не би да е зловреден софтуер тип „троянски кон", с който са фалшифицирани резултатите от машинното гласуване? Спомнете си сега и „кодовете на машините", които Кирил Петков искаше да дава на БСП. Това се все индиции, т.е указания, че има нещо много гнило в машинното гласуване.

Изводът от всичко това е, че персонажи като Кирил Петков, Асен Василев и техните съучастници в „Промяната" не трябва да бъдат допускани до управлението на държавата.

Техният политически манталитет е заплаха за демокрацията. Да подкрепят платонически експертно правителство на Габриел – това е максималното. А най-добре - да бъдат остракирани. Ако все още искаме да сме държава, а не бантустан. И ако сме нация с достойнство, а не чорлава и безпросветна сган. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук