–        Партийната сбирка на ПП показва едно – Промяната иска само да овладее всички властови лостове у нас

–        Кирил и Асен ясно заявяват, че искат да подменят всички с “наши“ хора, защото иначе ще изчезнат от политическата карта

“Проблемът на съвременния свят е, че възпитаните хора са пълни със съмнения, а идиотите са изпълнени с увереност”. Прав е великият циник Буковски. Записите от тайната „партийна“ сбирка на ПП, пуснати от отцепника Радостин Василев, са всъщност христоматиен пример точно за това.

В края на миналата седмица, почти 2 месеца след последните предсрочни парламентарни избори у нас и след един върнат неизпълнен мандат, пореден скандал разтресе и без това колебливото политическо пространство у нас.

Депутатът от ПП (който преди това с апломб напусна ИТН) Радостин Василев свика пресконференция, на която обяви, че е записал проведено почти 5-часово среднощно заседание на националния съвет на ПП. В онлайн разговора участват 55 членове на Националния съвет на ПП. Не само гласовете, но и репликите на основните герои на „Подмяната“ у нас – Кирил Петков и Асен Василев, са най-разпознаваемите. Но и най-запомнящите се.

В рамките на няколко часа двамата съоснователи на появилата се на политическата сцена с обещанието за „нов морал“ партия са като излезли от чалга хит – бавно, но уверено свалят дрехи и задръжки, за да се окажат накрая чисто голи (без маските си на спасители) пред широката публика.

И ако за голяма част от наглостта на двамата политици всички сме се досещали заради все още тегнещите над държавата последици от некадърното им 7-месечно управление, то за някои нюанси на тяхната наглост можем само да се дивим.

Защото, както обичат да казват Златките у нас – „так-так“ и без грам свян, двамата най-безцеремонно редят схеми, режат глави, подменят шефове на регулатори, служби за сигурност и министерства, ясно осъзнавайки, че представляват под 7% от хората у нас. Засега. Защото на следващи избори тези цифри могат да се окажат и още по-надолу.

Но това е без значение – важното е да обслужат интересите на един конкретен кръг от хора, които са много по-важни от който и да е било гласоподавател – техните ментори олигарси. За да се случи това обаче Петков и Василев трябва да останат не просто в НС, а да стиснат здраво властта и всяка една бъдеща форма на управление в страната. Затова и си казват всичко. А то звучи така:

– „Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

- Да и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството. Това са наши хора, които са одобрени от посолството.

– Ще загубим почти всички местни избори.

– Поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

– Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента.

– Директорите на дирекции ще станат част от политическите кабинети, за да можем по-законно да ги уволним, иначе ще си ги уволним незаконно.

– Ние трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим на повърхността.

– Само ние можем да изперем Борисов. Да, основен маркетингов враг, но не като реален враг е ГЕРБ.

– Може да се правим на интересни и да говорим по телевизиите за джентълменските договорки, но истината е, че цялата схема, която ние направихме – интелектуалците са 7 %. Ако пуснеш народа, както е структуриран правилно, трябва да сме 10 %. Направихме леко ала-бала с президента и леко по-леко естественият процес ни докара до тук.

– Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

– ДБ ни даде страхотен пример какво означава да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове само да си в играта. И стоиш на 4 процента“.

Има и още, разбира се. Но май е излишно да се изброяват всички нагли и безочливи опити на ПП да овладеят държавата. И макар да става дума за хората прочули се с призива си всеки „да дари една заплата за оръжия за Украйна“ и репликата „Да го д*хат бедните“, изброените до тук изявления на ПП са много плашещи.

За Киро и Асен законът е просто досадна формалност, която се спазва избирателно – в зависимост от личните им нужди. Като противоречи на тези нужди, обаче, законът се оказва лош и непотребен. И удобно се заобикаля.

Като Петков, който още не встъпил в длъжността служебен икономически министър се юрна да сменя ръководството на ББР, за да може веднага банката да бъде овладяна от техни хора. Затова и решения като наложения праг за финансиране от ББР от 5 млн. лв., наложен от Петков, днес също така удобно се отменят, за да може олигархични интереси на близки до тях персони да бъдат обслужени качествено и навреме.

Достатъчно е да кажем само, че ПП останаха в историята като създателите на най-мракобесното законодателство у нас след учредяването на Народния съд, и после да замъчим. Защото думите са излишни пред факта, че въпросният опит за налагане на БГ вариант на закона „Магнитски“ у нас бе определен от всички юридически кръгове в страната като безпрецедентно погазване на човешки и граждански права.

Скрит зад гръмкото име Закон за мерките за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, документът се оказа упражнение по въвеждане на фашистки прийоми в иначе демократичната ни страна.

Че новопредставените „демократи“ са едни видни комсомолци е ясно отдавна. Още от времената, в които се прехранваха от протести в полза на олигарси, прокситата на медийния монополист и енергиен олигарх Иво Прокопиев, показаха, че обичат да залитат към най-мракобесните методи на комунизма и дори фашизма. Настояваха да се забраняват мнения, разследвания и дори цели личности, дръзнали да говорят различно от тяхното кредо.

А изтеклите записи само затвърждават вече наученото – че „случайниците“, които дойдоха на власт през 2021 година с обещание за светло бъдеще (макар и в нарушение на Конституцията) са просто едни нагли човечета, които без грам скрупули са готови да минат през всичко и всички, за да овладеят държавата.

И така стигаме до днешни дни, когато поредния провален проект (ПП) се налага да се бори за народната любов, след като буквално разсипа държавата за година и половина. Кризи, безпринципни коалиции, незаконни арести, преследване на неудобните, източване на огромен държавен финансов ресурс, лобизъм, обслужване на олигархични интереси и потънал до шията народ – това е малка част от завещанието след управлението на ПП.

Които обаче спешно трябва да се върнат на власт, защото парите от ЕС, които така отзивчиво се канеха да предоставят на ментора си Иво Прокопиев, все още не са дошли. И ако не се върнат на държавния връх, и да дойдат, никой няма да му ги даде.

И ако трябва да завършим с това, което започнахме, можем да кажем само, че записите на ПП наистина са доказателство за мъдростта на големия Буковски. Който преди няколко десетилетия е успял да опише доста вярно именно подобни случайници като Киро и Асен с простото: „Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс...“ с олигарси!


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук