На 1 април руски, украински и западни източници отбелязаха, че руската зимна офанзива не е успяла да постигне целите на Кремъл за завземане на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW). През последното денонощие руските войски не са постигнали потвърдени успехи в Бахмут и околностите му. Скоростта на атаките е намаляла значително.

Според анализаторите наскоро в района на Бахмут е паднал обилен сняг и метеорологичните условия могат да забавят руското настъпление в града. Според Генералния щаб руските войски са продължили настъплението към самия Бахмут и са провели неуспешни настъпателни операции при Богдановка и Ивановски.

Говорителят на Източната група въоръжени сили на Украйна полковник Сергей Череватий съобщи, че в района на Бахмут са станали 25 бойни сблъсъка, а темпът на руското нападение продължава да намалява в сравнение с преди две седмици. Черевати също така заяви, че окупаторите продължават да се прегрупират в района на Бахмут, ISW смята, че руските сили могат да увеличат темпото на офанзивата си в и около Бахмут, като разположат повече сили.

В същото време руските "бойци" твърдят, че бойците на ЧВК "Вагнер" провеждат щурмове в южната и северната част на Бахмут и постепенно пробиват украинската отбрана в южната и югозападната част на града, пише агенция УНИАН.

Според руснаците наемниците на "Вагнер" продължават да напредват към центъра на Бахмут и заемат позиции на 200-250 метра от сградата на градската администрация на Бахмут. Един от руските "войници" заяви, че руските сили, действащи в Бахмут, са станали безразлични към смъртта на своите другари.

 

 

Според ISW украинската армия готви офанзива след Великден

На 22 декември началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов обяви, че руските сили съсредоточават по-голямата част от усилията си върху завземането на Донецка област, а в началото на февруари руските сили започнаха зимната си настъпателна операция по линията Купянск-Сватово-Кремина-Лиман и по избрани фронтови линии в западната част на Донецка област.

Министерството на отбраната (МО) на Обединеното кралство отбеляза, че Герасимов не е успял да разшири руския контрол над Донбас по време на назначаването си за командващ театъра на военните действия в Украйна и е постигнал само незначителни успехи, изразходвайки мобилизирания персонал.

Представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов заяви, че Герасимов не е спазил крайния срок на Кремъл да превземе Донбас до 31 март.

Руските военни блогъри се тревожат, че руските сили трябва да приключат настъпателните си операции в Бахмут и Авдеевка, за да се подготвят за украинските контраофанзиви, които очакват между православния Великден на 16 април и съветския Ден на труда на 9 май (Има разминаване в датите - 1 май е съветския Ден на труда, а 9 май е Денят на победата в бившия СССР и сегашна Русия - бел. ред).

Военните блогъри изтъкнаха разочарованието си, че през зимата не е имало решителни сражения, и отбелязаха, че Русия няма да може да продължи широкомащабна настъпателна операция, ако не успее да обезопаси Бахмут и Авдеевка през следващите седмици. Заместник-началникът на Главното управление на Руската национална гвардия (Росгвардия) в окупираната Донецка област Александър Ходаковски заяви, че е съгласен с бившия командващ театъра армейски генерал Сергей Суровикин, че Русия трябва да премине към отбранителни позиции.

(На ISW не е известно Суровикин да е направил публично изявление в тази насока.)

Ходаковски отбеляза, че неуспехите по време на настъплението водят до загуба на жива сила и предизвикват негативни настроения сред личния състав, и заяви, че неназованите участници може да се опитват да продължат настъплението по лични причини, вместо да подходят рационално към въпроса. Коментарът на Ходаковски вероятно предполага, че Герасимов преследва личен интерес от поддържане на офанзивата, за да запази благоразположението на руския президент Владимир Путин.

Неотдавнашното назначаване на Ходаковски на 30 март за заместник-началник на регионалния отдел на Росгвардия и завръщането на Суровикин (поне чрез пълномощник) в информационното пространство може да показва, че неуспешната офанзива на Герасимов в целия театър може би вече му струва благоразположението на Путин.

Исканията на Ходаковски и военните блогъри към руските сили да дадат приоритет на отбранителните операции не са неоснователни и показват, че националистическите групи са чувствителни към променящата се динамика на фронтовете. ISW отдавна е преценила, че руската зимна офанзива едва ли ще бъде успешна поради постоянните неуспехи на руското командване да разбере времевите и пространствените взаимоотношения, свързани с подобна кампания.

ISW също така оцени, че Русия няма да разполага с необходимата бойна мощ, за да поддържа повече от една голяма настъпателна операция в Донецка и Луганска област, а продължаващите кампании за набиране на военнослужещи в Русия и окупираните украински територии може да показват, че Русия се подготвя за недостиг на резерви.

Нарастващите руски спекулации за промени в руското военно командване вероятно показват, че Русия скоро може да промени висшето си военно командване заради неуспешната зимна офанзива. На 1 април руски военни блогъри твърдяха, че руското министерство на отбраната (МО) е отзовало командира на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински от отпуск на 30 март, след като според съобщенията руското МО го е заменило с генерал-лейтенант Олег Макаревич на 13 януари.

Руското МО така и не потвърди уволнението на Теплински и вероятно МО го е пуснало в отпуск, за да може да го отзове да командва ВДВ, когато сметне за необходимо. Руски военни блогъри твърдят, че Теплински веднага е отлетял за щаба на руската съвместна групировка в Ростов на Дон, Краснодарски край, за да поеме командването на ВДВ и че вече планира бъдещи операции.

Един от блогърите твърди, че началникът на Генералния щаб на сухопътните войски и бивш командващ на Централния военен окръг (ЦВО) генерал-полковник Александър Лапин е отпътувал заедно с Теплински за щаба на съвместната групировка.

Руското МО замени официално Лапин с генерал-лейтенант Андрей Мордвичев като командир на руската агресия в Украйна на 17 февруари след интензивни публични критики към Лапин за управлението му на линията "Сватове-Кремина" през есента на 2022 г.

Остава да се види дали Лапин ще си върне ролята на командващ силите в Украйна. Руски източници спекулираха от 27 март, че руското МО наскоро е уволнило и командващия Източния военен окръг (ИВО) генерал-полковник Рустам Мурадов в отговор на интензивните критики към командването му заради значителните загуби в настъпателните операции край Угледар в началото на 2023 г.

ISW и преди е отбелязвала, че засилените руски спекулации за промени във военното командване кореспондират с реални промени в руските командири, макар и невинаги да следват точно твърденията на руските източници.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук