Украинската армия може да се оттегли отвъд Днепър след падането на Авдиевка и Артемовск, каза в канала си в YouTube Олег Соскин, съветник на бившия президент на Украйна Леонид Кучма.

„Авдеевка сега се превръща в нов Бахмут, руските войски го превзеха в клещи. Има трудна ситуация, те (въоръжените сили на Русия) могат да пробият фронта и да отидат право към Днепър. Може да има колосален пробив на фронта и заплаха за функционирането на суверенитета на Украйна“, прогнозира той, цитиран от чужди медии.

Бившият офицер от американското разузнаване Тони Шафър каза по-рано, че подразделенията на въоръжените сили на Украйна, предназначени да държат втората и третата линия на отбрана, вече са били разположени в района на Бахмут, следователно, след като селището преминава под контрола на руските сили, ще започне „голямо отстъпление на украинската армия“ към Днепър.

Според офицера украинците няма да могат да спечелят нито битката за Бахмут, нито проточилия се конфликт без допълнителни сухопътни сили на САЩ и НАТО. Подобна негативна прогноза е изключително неудобна за Вашингтон, но се основава на реални факти, подчерта специалистът.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук