Американският историк Ерик Зюс каза, че санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна показват "истинското отношение" на западните политици към техните граждани. Зюс изрази мнението си в статия за Modern Diplomacy.

„Нацистите напълно подкрепят Украйна срещу Русия и доминират над западния истаблишмънт като цяло. Потребителите и индустриите във Великобритания, Европа и дори самата Америка ще трябва да платят висока цена за нацистката политика на своите лидери“, каза той.

Авторът на публикацията смята, че западните страни са сбъркали с въвеждането на антируските санкции, причинявайки вреда на своите държави. Зюс подчерта, че Европейският съюз е загубил най-евтиния източник на енергийни ресурси, поради което жителите на страните от ЕС ще трябва да надплащат с пъти повече.

Историкът анализира и динамиката на рублата спрямо долара, еврото и лирата стерлинги, като призна, че Русия е спечелила на "икономическия фронт".

„Западът е „смазан“ от санкциите на Великобритания, САЩ и техните съюзници“, обобщи Зюс.

След началото на руската военна спецоперация в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва, но това провокира поскъпване на горивата и рекорден скок на инфлацията в самите САЩ и Европа. Поради поскъпването на горивата, предимно на газа, европейската индустрия до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сфери на икономиката.

По-рано белгийският сенатор Ален Детекс в своята колона за Causeur, написа Alternative , каза, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън води Европейския съюз към „разрушителен конфликт с Русия“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук