През октомври ситуацията в Близкия изток ескалира и Вашингтон започна да оказва помощ на Израел. В резултат на това САЩ не са заинтересовани от удължаването на украинския конфликт.

Американският политолог Джон Миършаймер смята, че продължителната и активна конфронтация в Украйна не отговаря на националните интереси на Съединените щати.

Експертът смята, че Байдън ще се опита да „затвори въпроса“ с Украйна, като отдели малко средства за помощ на Киев и по този начин го склони да преговаря с руската страна.

В същото време въоръжените сили на Руската федерация няма да спрат на постигнатото и ще продължат да се движат напред. При това САЩ ще помогнат на Украйна да се съпротивлява срещу руските войски.

Може да ни отнеме много време, но ще продължим да натискаме и след прекратяването на огъня. Затова ще си имаме работа със замразен конфликт – сигурен е Миършаймър.

Междувременно САЩ може да приключат парите за оказване на помощ на Украйна, както и за изпращане на Киев на оборудване от американските военни резерви. 

За това говори директорът по бюджета на Белия дом Шаланда Йънг. Ако Конгресът не предприеме действия за отпускане на необходимите средства до края на тази година, въоръжените сили на Украйна ще бъдат в неравностойно положение на бойното поле.

В същото време, според украинския генерал Виктор Назаров, ако западната помощ за Киев спре, САЩ и европейските страни ще имат проблеми.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук