Светът навлиза в опасна надпревара в ядрените оръжия, различна от всичко след първата атомна бомба, но това не трябва да завърши с катастрофа. Договорите за контрол на ядрените оръжия — проверими и обвързващи, за ограничаване или намаляване на запасите и предотвратяване на грешни изчисления или грешки — могат да доведат до повече стабилност. Те изискват политическа воля от лидерите на Съединените щати, Русия и Китай, която днес не съществува. Това пише в своя статия The Washington post, преведена специално от БЛИЦ.

Новият фактор е Китай, който се стреми да достигне приблизително ядрените арсенали на Съединените щати и Русия през следващото десетилетие. Ако първата надпревара във въоръжаването доведе до двустранно договаряне - често със стратегическото маневриране на шаха - новата ще бъде тристранна и мъчително трудна.

Концепцията за възпиране с наведени пистолети - поддържане на надеждна ядрена заплаха, за да се предпазят другите от атака - ще бъде още по-непредсказуема и страшна, отколкото по време на Студената война.

Защо има значение? Ядрените оръжия могат да унищожат обществата; както отбелязахме преди, ядреният огън е по-мощен с фактор от 10 милиона до 100 милиона от химическия огън в конвенционалните експлозиви.

Въпреки че ядрено оръжие не е използвано в бойни действия от Втората световна война насам, съществуват значителни рискове: най-малко осем държави с ядрено оръжие са извършили 2056 теста на ядрени оръжия под земята и във въздуха, както и десетки фалшиви аларми и близо обаждания.

Опасността от погрешно разбиране или погрешни изчисления нараства, когато ядрените оръжия се държат в готовност за изстрелване, както днес са от Съединените щати и Русия. Освен това Русия многократно е заплашвала да използва ядрени оръжия по време на войната си срещу Украйна, показвайки как, дори когато не се използват ядрени оръжия, те могат да играят огромна роля в принудата и конфликта.

Новата надпревара във въоръжаването вече е в ход. Комисията на Конгреса за стратегическата позиция на Съединените щати наскоро заключи, че „Китай се стреми към натрупване на ядрени сили в мащаб и темпове, невиждани след надпреварата в ядрените оръжия между САЩ и Съветския съюз, която приключи в края на 80-те години на миналия век.“
 
Китай, който преди няколко години имаше около 200 ядрени бойни глави, сега се смята, че има повече от 500 и се стреми към повече от 1000 до 2030 г., в сравнение с 1550 разположени бойни глави на Съединените щати и Русия.

Китай също създаде зараждаща се триада земя-море-въздух от превозни средства за доставка на стратегически оръжия, както направиха Съединените щати и Русия; се очаква да поддържа наземните ракети в по-високо състояние на готовност; и инвестира в антисателитни оръжия, хиперзвукови плъзгащи се превозни средства и орбитални бомбардировки. Усилията на Китай „превъзхождат предишните опити както по мащаб, така и по сложност“, каза Пентагонът в последното си годишно проучване на военната мощ на Китай.

Русия, докато се напряга под тежестта на войната си в Украйна, експериментира с ядрено задвижвана крилата ракета, която може да прелети хиляди мили. Съединените щати също са в цикъл на модернизация на стратегическите оръжия, с нови бомбардировачи, ракети и подводници на хоризонта.
 
Комисията за позицията отбеляза, че Съединените щати сега разширяват своя чадър за ядрено възпиране над повече от 30 официални съюзници, които представляват една трета от световната икономика - и поддържането на тези съюзи и надеждното възпиране ще бъде от ключово значение в ерата на конфронтация с авторитарните Русия и Китай.

Няма какво да забавите нова надпревара във въоръжаването. Предишните договори за контрол на въоръженията са изтекли или са били отслабени, с изключение на Новия СТАРТ и е под въпрос дали може да се договори приемник, когато срокът му изтече през 2026 г.
 
Както неотдавна посочи Консултативният съвет за международна сигурност на Държавния департамент, дълбоката несигурност относно намеренията на Китай и времевата линия пречи на всеки опит за постигане на числено споразумение с Русия. Това е само бегла представа за тристранните главоболия.

След дълго отказване дори да обсъжда ограниченията на ядрените оръжия, Китай изпрати служител за контрол на оръжията във Вашингтон за разговори на 6 ноември. Това е пролука във вратата и Съединените щати трябва да положат съгласувани усилия, за да я разширят. Пътят към прогреса може да бъде първоначално с малки стъпки, като се набляга на намаляване на риска и прозрачност.
 
Роуз Готемюлер, която беше главен преговарящ на САЩ с Русия за Нов СТАРТ, предположи, че Съединените щати могат да започнат с търсене на преговори както с Китай, така и с Русия за ограничаване на ракетите със среден обсег, тъй като китайците имат равни възможности както със Съединените щати, така и с Русия и следователно може да се интересуват от взаимно ограничаване.

Дипломацията спря надпреварата в ядрените оръжия през 80-те години, до голяма степен защото двама политически лидери, Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, имаха визията да го направят. В момента такава воля е в дефицит.
 
Но би било разумно да се търсят скромни възможности за подготовка за договори по-късно. Една необуздана надпревара във въоръжаването ще бъде скъпа, рискована и дори по-умопомрачителна от тристранните преговори за нейното спиране.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук