В момента продължават спасителните операции по издирването на пилота и самолета. В очакване сме на добри новини.


Стана ясно кой е пилотът на падналия МиГ-29 СНИМКИ


Това заяви бившият вътрешен министър и зам.-министър на отбраната Валентин Радев по повод инцидента с паднал МиГ-29 край Шабла. 

"Самолетите МиГ-29 са на въоръжение в българските ВВС от края на 80-те години. След ремонти от производителя срокът за експлоатацията им е удължен до края на настоящото десетилетие.

Радев с първи думи за катастрофата с МиГ-29: Познавах пилота, той е...

Най-вероятни причини за подобни инциденти са техническа повреда или пилотска грешка. През последните години имаше инциденти с вертолети на БА, а последният инцидент със самолет МиГ-29 е през 2012 г.

Мрачни новини за българския пилот, паднал с "МиГ-29" край Шабла

Тогава самолетът, благодарение на самообладанието на пилотите, е насочен и пада край с. Голям чардак до Пловдив, извън населените места, като и двамата пилоти успяват да катапултират и остават живи", заяви той. 

И обръща внимание, че пилотите ни нямат нужните часове във въздух, а полетът над морето е по-сложен.

Радев напомня за няколко инцидента, които се случиха през последните години.

Зловеща находка на мястото на катастрофата с МиГ-29 в Черно море


Той е категоричен, че авиацията ни се нуждае от нови самолети. Подчертава, че такава стъпка е направена по времето на ГЕРБ-Обединени патриоти. Тяхното правителство е сключило договора за американските Ф-16.

Междувременно стана ясно, че мястото, където е паднал нашият пилот, е локализирано. Издирвателната акция продължава от полунощ.