Президентът Румен Радев, който даде тон за протестите иска цялата власт в свои ръце. Това обяви в ефира на БНТ зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев.

„Човекът с вдигнатата ръка и свит юмрук иска оставка на правителството, оставка на парламента, оставка на главния прокурор.


Иска цялата власт в свои ръце. След тези оставки той може да обяви извънредно положение и изборите да се отложат за пролетта, а защо не и да се проведат заедно с президентските с мотива, че ще излязат по-евтино.

Така ще превърне България в президентска република“, предупреди Велчев. Той бе категоричен, че властта не е самоцел за управляващите, а те искат да осигурят спокойствие за държавата.

„Кой ще понесе отговорност ако се счупи държавата“, попита депутатът и припомни, че колкото пъти червените, които се гласят да вземат отново властта са правили това, толкова пъти Брюксел е спирал еврофондовете на България.

Той бе категоричен, че само част от хората искат оставка на правителството. Това проличало и от срещи в страната, на които хората били категорични, че това не бива да се случва.

„Каква е гаранцията, че при оставка тези пък хора няма да излязат по улиците“, попита Велчев.

Той обвини Радев за войната между институциите, заради която нямало как същите тези институции да бъдат силни.

И визирайки корупцията зададе въпроса къде е бил бившият шеф на ВВС и настоящ държавен глава, когато преди години са били разпродадени 35 летища и 40 морски бази за по 35 стотинки за квадратен метър.

„Защо не са реагирали на разграбването на армията? 150 самолета Ан-2 са разпродадени за по 2000 лв. Яхти за продавани за 5000 лв. Разполагам с документи“, възмути се членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Той засегна и темата за щедрото финансиране на протестите, след като ден по-рано шефката на НС Цвета Караянчева обяви, че мафията стои зад това.

„През последните два месеца, не чух никой от президентството да изкаже становище или отношение за Васил Божков и Цветан Василев, говорят за мафията, но не споменават имена.

Така не се гради политика, да посочи кой е мафията, кои са мафиотите в парламента“, заяви Велчев и добави, че всички са наясно кои стоят зад това финансиране.

Той обърна внимание и на факта, че атаките са станали изключително злобни, след като от знакови фигури е била потърсена наказателна отговорност и знакови семейства са били прибрани зад решетките. А самият хазартен бос Васил Божков избягал в чужбина, след като явно осъзнал, че ще е следващият.