Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей обяви кандидатурата си да наследи Дейвид Камерън на премиерския пост, предадоха Франс прес и БТА. Тя обяви това с писмо в днешния брой на в. "Таймс", в което обеща да сплоти британците.
"Днес аз давам старт на кампанията си с цел да стана лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. След референдума миналата седмица страната ни има нужда от силен и признат лидер, за да премине през този период на икономическа и политическа несигурност и да договори най-добрите условия да излизане от ЕС", пише Мей.
Тя обеща също да лансира радикална програма за социални реформи и да направи Великобритания страна, подходяща за всички.


"Някои хора трябва да си спомнят, че властта не е игра, а сериозна работа с реални последици за живота на хората", добави тя, визирайки главния си съперник за поста, бившия кмет на Лондон и лидер на кампанията за Брекзит Борис Джонсън.

Очаква се днес Джонсън също да обяви кандидатурата си, както и Лиъм Фокс, бивш министър на отбраната, и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб.

59-годишната Тереза Мей, назначена за вътрешен министър от Камерън през 2010 г., понякога е наричана новата Маргарет Тачър за твърдата й политика.

Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътрешен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, излъчени от депутатите тори.

Според в. "Експрес" Джонсън вече е ясен фаворит с подкрепата на около 100 депутати. Но публикувано днес в "Таймс" социологическо проучване показва, че за Мей са готови да гласуват 55% от консерватори, а за Джонсън - 38 на сто.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА БРЕКЗИТ