Протестът успя за много кратко време да раздели българското общество, но не успя да постигне своите цели - да предизвика парламентарна криза и предсрочни избори.


Това смята тв продуцентът и политически коментатор Виктор Димчев. Той е категоричен, че младите хора са били изтикани от протестите от познатите стари муцуни като Мая Манолова.

"Цялата протестна вълна беше от протестиращи, които виждаме в кандидатдепутатската кампания сега", отбеляза Димчев в предаване "Още от деня" по БНТ.

Той каза, че антиправителствените протести от миналата година са били политически инсценирани. Не са били така спонтанни както тези през 2013 г., в който Димчев лично е участвал.

Тв продуцентът напомни за бесилото, ковчезите, умрялата риба и призивите за насилие при сегашните протести, които категорично е нямало преди.

През 2013 г. протестите се обединили около десни идеи, изправяйки се срещу БСП и ДПС.

Именно "присъдружните" на тези две партии са били в основата на миналогодишните демонстрации, анализира още Димчев. И подчерта, че левите протести са "по-дивашки". 

Спомена и за антиваксърите, които са се изявили на протестите. Напомни, че Мая Манолова е лява и че самият Христо Иванов твърди, че е нито ляв, нито десен. Бил го споменавал в личен разговор с Иво Димчев, стана ясно още от коментара на госта в предаването. 

Заради облика на протеста пък управляващата коалиция е успяла да се мотивира и дори да бъде отново готова за нов мандат, смята Димчев. 

"Предполагам, че само след няколко седмици ще стане ясно кой-колко депутата ще има. Това стягане в редиците на управляващите не може да се види в опозицията", категоричен е той.

И прогнозира амбицията на участниците от протести да създадат коалиции в бъдещия парламент. Онези, които останат извън Народното събрание, можели отново да се опитат да направят протести. 

"Болшинството от българите подкрепя политиката на управляващата партия, ако то продължава с добрата си политика, нищо чудно да видим и ново тяхно правителство", каза още Виктор Димчев.