България се намира в една изключително напрегната политическа ситуация. Това заяви пред "Фокус" продуцентът Виктор Димчев. 

Ето какво още казва той:

За първи път от много години насам имаме ситуация, в която един парламент не можа да формира мнозинство и свое правителство, и държавата отива към един цикъл и водовъртеж от избори, който може да продължи неизвестно колко време.

Още повече посрещаме летните избори с ново законодателство, което е така разписано и с толкова малко време, за да бъде изготвено, че можем да се окажем напълно в ситуация, в която не можем да проведем адекватни избори, или някой оспорва изборите, или изборите не могат да бъдат ясен и точен резултат.

Това е възможно, защото предстои за първи път да гласуваме изцяло машинно с една технология, която от една страна вече даде дефекти при предишните избори, от друга страна много от хората в страната не са наясно как да упражнят този вот.

Няма достатъчно много закупени машини и това може да предизвика една много неприятна криза, още повече самият изборен кодекс е оспорван в Конституционния съд в момента и всеки момент се очаква решение по него.

Ако то по някакъв начин не бъде, не съответства на това, което народните представители са решили в зала, може да се окажем в една изключително деликатна ситуация, която понеже на изборите може да се окаже силно проблематично.

На политическия фронт е също толкова объркано. Политическите партии са заели една срещу друга изключително войнствени позиции, буквално всяка от партиите постоянно напада другите партии и се опитва да прокара политика на омраза към тях.

И бившите вече управляващи, и тяхната парламентарна дългогодишна опозиция, и дългогодишните им коалиционни партньори, врагове, и новосформираните протестни партии едни между други, помежду си с другите са в постоянни колизии и скандали.

Тези скандали много ясно се видяха в краткия 45-ти парламент, където много по-често слушахме скандали, обвинения между различните парламентарни групи, отколкото някакъв опит да се направи синергия на една нова управленска програма, която може да изведе страната от това, което някои наричат криза, други възможност.

Нямаше, не просто нямаше дебати, имаше постоянни скандали, последните дни колегите от БСП поискаха оставката на председателя на Народното събрание, който е от „Има такъв народ“, постоянните сблъсъци между хората на Мая Манолова и ГЕРБ, между „Демократична България“ и ДПС.

Всеки път, когато чуем името на един олигарх, който спонсорира една от партиите, колегите от другата страна казват „да, но и вашата партия я спонсорира един олигарх“, третите стават и казват „да, и вас и двете ви спонсорират различни олигарси“.

Всеки използва като аргументи финансовите капацитети и потенциал на конкурентната партия, за да може да ги охули по някакъв начин.

Това създава една изключително тягостна обстановка вътре в парламента и обърква избирателите, които не могат да разберат какво ще променят, ако подкрепят повече или по-малко дадена формация, тъй като всяка една от тази формация отказва да работи с останалите.

Пък никоя не изглежда да има такова голямо доверие, че да може да състави правителство.

Виждаме дори куриозния факт най-голямата политическа партия ГЕРБ, която изкара един съвсем приличен изборен резултат, да не може напълно да направи каквото й да е, тъй като който и да е отказва да си сътрудничи с нея. „Има такъв народ“ има същия проблем.

Въпреки заявената частична подкрепа от други партии, Слави Трифонов не посмя да направи свое правителство. Пък за по-малките партии да не говорим.

Там има противовес вътре в самите партии, чуват се различни гласове, че партията на Мая Манолова няма да може да се яви в нейния оригинален състав на следващите избори.

БСП е в ситуация на постоянно роене и цепене, виждаме заявки на постоянно появяващи се нови алтернативи леви проекти, които съдържат консистентни парчета от някогашното БКП и БСП.

И в тази объркана среда може да се окажем в един водовъртеж от избори, които да продължат даже и след президентските избори през ноември.