"Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията", заяви политологът от изследователски център "Тренд“ Димитър Ганев.

"През последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства

Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това Народно събрание (НС) за ключовите играчи", каза той, цитиран от БНР.

Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори: "Коя от тези две формации ще има по - добър резултат? Нито една.

Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС, също е сериозен. Отваря се поле за такъв". 

"И все пак - мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в парламента, нито извън него", подчерта Ганев.

"Разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват. Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца.

Опасно е изключително ниското доверие в кабинета", отбеляза политологът.

"Данните на "Тренд" сочат, че има само 20% положителна оценка за работата  на правителството.

Притеснителна е и липсата на сериозни управленски резултати. Приоритетите - Шенген и еврозоната, не са непосредствени перспективи. Вероятно ще има опити за презареждане - такъв тласък би била ротацията и смяната на кабинета", посочи още Ганев.

Политологът не смята, че може да има сериозно електорално разместване, породено от ляво-центристки блок около Корнелия Нинова: "Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук