САЩ безнадеждно изостават от Русия в арктическата надпревара, пише The Washington Times. На фона на засилващото се съперничество между великите сили в Арктика, на въоръжение в САЩ са само два ледоразбивача, докато руският флот от ледоразбивачи се състои от десетки кораби и броят им продължава да се увеличава.

Ледоразбивачът на бреговата охрана на САЩHealy /Хийли/, от пристанището си в Сиатъл се придвижи заучастие и вече завърши почти половината от военните учения на Вашингтон с неговите съюзници, по време на които вече премина през покрития с лед Северозападен проход на Северния ледовит океан.

Както бе отбелязано от The Washington Times, целта на мисията беше да демонстрира присъствието на САЩ в Арктика на фона на глобалното затопляне, което води до рекордно топене на лед и увеличаване на морския трафик в региона.

Тази цел обаче е възпрепятствана от факта, че Healy, който е в експлоатация от 22 години, съставлява точно половината от флота на бреговата охрана на САЩ, включващ само два действащи ледоразбивача. Други държави, които се борят за влияние и ресурси в Арктика, са значително по-напред от страната. Например руският ледоразбивачен флот наброява десетки кораби и техният брой продължава да расте.

Вторият кораб, тежкият ледоразбивач Polar Star /Полярна звезда/, също базиран в пристанището на Сиатъл, е още по -стар. Той е въведен в експлоатация през 1976 г. Още един тежък ледоразбивач, Polar Sea /Полярно море/, беше изведен от експлоатация и сега се разпарчетосва за резервни части за Polar Star.

„Те определено са безценни. Наистина разчитаме на тези плавателни съдове, които могат да проникнат дълбоко в леда и да направят измервания. За съжаление тези опции са ограничени. Почти съм готов да използвам думата „позор“, каза океанографът от Вашингтонския университет Джим Томпсън.

Както отбелязва изданието, представители на бреговата охрана от години молят Конгреса да им помогне да увеличат своя флот, за да осигурят продължителен достъп до Арктика. Американското изоставане е още по -очевидно в светлината на съгласуваните усилия за борба за влияние в региона на Русия и Китай.

„Спешно трябва да сме в Арктика и Антарктика на по -стабилна основа, отколкото сме днес. Съперничеството между великите сили продължава и се засилва там “, каза командирът на бреговата охрана Карл Шулц на изслушването на Комитета за национална сигурност на Камарата на представителите това лято.

По думите на Шулц, руският флот в момента разполага с най-малко 40 тежки ледоразбивачи, включително шест такива с двигатели на ядрена енергия. Командирът на бреговата охрана на САЩ е уверен, че с тяхна помощ Москва възнамерява да използва Северния морски път през Арктика като икономически път, който ще застраши свободата на корабоплаването.

Служители на бреговата охрана във Вашингтон твърдят, че геополитическата среда в арктическия регион се променя, тъй като както американските съюзници, така и конкурентите се борят за икономическо и стратегическо предимство. По-специално Русия и Китай обявиха Арктика за свой приоритет. Руският президент Владимир Путин настоява Москва да играе доминираща роля в региона.

„В арктическата зона има огромен потенциал, който може да се използва. Ако говорим не за запаси, а за ресурси, само в арктическата акватория ... тогава имаме ресурси от около 15 милиарда тона нефт и около 100 трилиона кубически метра газ, тоест това е достатъчно за десетки, стотици години “, - привежда The Washington Times думите на вице-премиера Александър Новак.

Както отбелязва вестникът, глобалното затопляне помага на Русия в региона. „Изведнъж изменението на климата отваря възможност за Русия да получи достъп до ресурси, които никога досега не са били на разположение. Това е нов театър на войната - същият като Средиземноморието, Атлантическия океан или Тихия океан “, каза Малта Гумперт, изпълнителен директор на Вашингтонския институт за изследване на Арктика.

Въпреки това Съединените щати вече работят за преодоляване на пропастта между тях и Русия. Така през 2019 г. Министерството на отбраната на САЩ обяви сключването на договор за строителството на до три ледоразбивачи от тежък клас за бреговата охрана.

VT Halter Marine Inc. получи договор за 745 милиона долара. Очаква се първият от планираните кораби да се присъедини към флота на бреговата охрана през 2024 г., а последният в началото на 2027 г.

Тази година бреговата охрана възложи договор за 119 милиона долара с Mare Island Dry Dock, за да поддържа Polar Star в експлоатация поне още четири години, докато първият ледоразбивач от ново поколение се присъедини към флота.

Полша, която иска да има достъп до евтина енергия, е на прага на енергийна трансформация. Още един исторически момент по този път беше сключването на споразумение между полската KGHM Polska Miedz и американската компания NuScale за разработване и изграждане на ядрени реактори с малка мощност в Полша. Този ход със сигурност ще бъде тласък за полската икономика, съобщава Forsal.

KGHM Polska Miedz и американската компания NuScale подписаха споразумение за разработване и изграждане на малки ядрени реактори в Полша. Според ръководителя на KGHM Марчин Хлудзински говорим за поне четири модула по 77 мегавата всеки, съобщава порталът Forsal.
„Ние сме на прага на енергийната трансформация на Полша. Това е исторически момент.

Трансформацията е тласък за полската икономика. Развиваме възобновяеми енергийни източници, ще изграждаме вятърни паркове в Балтийско море и фотоволтаични електроцентрали на сушата.

В същото време ние разбираме, че стабилността на енергийната система трябва да се основава на много стълбове и тя не може да бъде постигната без ядрена енергия.

Затова се радвам, че KGHM и нейните партньори ще построят първата електроцентрала от този тип в Полша, която ще бъде пусната в експлоатация през 2029 г. “, каза Карол Рабенда, заместник -министър на държавните активи на Полша, на церемонията по подписването.

„Достъпът до оптимална и евтина енергия е национален интерес на Полша. Той е от особено значение за компания като KGHM. Ние сме вторият по големина получател на електроенергия в Полша “, подчерта той.

Споразумението ще бъде валидно до 23 септември 2024 г., касае развитието на ядрените технологии под формата на модернизация на съществуващи въглищни турбини или разработването на нови източници на ядрена енергия под формата на малки модулни реактори - от един до 12 модула, с капацитет от 77 мегавата всеки. „Надяваме се, че тези четири реактора ще ни осигурят енергийна независимост“, обясни Марчин Хлудзински.

По думите му, компанията планира да разработва и други енергийни проекти и по този начин ще може да продава излишъка в бъдеще. Въпреки високата цена, подобни инвестиции все още осигуряват дългосрочна икономическа ефективност и печалба в сравнение със стандартните енергийни източници, които Полша притежава в момента, заключава Forsal.