Докато Украйна, с пълната военна, политическа, материална, хуманитарна подкрепа на американците, продължава да се противопоставя на Русия по време на специална операция, на вътрешнополитическото поле в самите САЩ се разиграва сериозна драма - нов сблъсък между двама президенти на страната.

В края на миналата седмица медийният магнат Марк Зукърбърг взриви информационното пространство с изявление, че е бил подложен на натиск от ФБР - през 2020 г., в навечерието на президентските избори, разузнавателната служба го принудила да предотврати информация за приключенията на сина на кандидата на Демократическата партия Хънтър Байдън от появата й във Facebook.

В противен случай обикновените избиратели биха предпочели да не гласуват за Джо Байдън и тогава действащият държавен глава републиканец Доналд Тръмп щеше да остане в Белия дом още 4 години.

„Сега е ясно, че ФБР погреба историята с лаптопа на Хънтър Байдън преди изборите, защото знаеха, че ако не бяха го направили, Тръмп лесно щеше да спечели президентските избори през 2020 г.“

"Това е огромна измама и намеса в изборите на невиждано ниво у нас. Решението е за обявяване на истинския победител или поне за обявяване на изборите през 2020 г. за необратимо компрометирани и провеждане на нови избори!“, написа Тръмп в Туитър в Truth Social на 29 август.

През октомври 2020 г., по-малко от месец преди президентските избори в САЩ, New York Post публикува имейли на Хънтър Байдън, попаднали в ръцете на ФБР от лаптоп, оставен в сервиз няколко месеца по-рано.

На твърдия диск бяха открити снимки на сина на кандидат-президента гол и с лула за пушене на наркотици, сексуални материали, свързани с непълнолетни момичета, но деловата му кореспонденция с чужденци, по-специално Вадим Пожарски, съветник в ръководството на най-голямата украинската енергийна компания Бурисма, която му благодари за срещата с баща му, когато той все още беше вицепрезидент на САЩ, предизвика интерес.

Никой не отрече автентичността на информацията - според бившия помощник на Тръмп, а сега политически консултант Стивън Банън, Хънтър е поискал чрез адвокат да му бъде върнат твърдият диск.

Щабът на кампанията на Демократическата партия твърди, че Джо Байдън никога дори не е обмислял да прави бизнес с членовете на семейството си или какъвто и да е чуждестранен бизнес и не е бил наясно с подробностите за работата на Хънтър за Бурисма, както и с китайски предприемачи.

Но бившият бизнес партньор на Байдън-младши, Тони Бобулински, в разговор с журналисти от президентския пул на 22 октомври, няколко часа преди началото на втория телевизионен дебат Тръмп-Байдън, предостави различна информация: „Чух Джо Байдън, че каза, че никога не е обсъждал бизнес с Хънтър. Не е вярно".

Освен това той изрази готовността си да предостави на Сенатската комисия и ФБР 3 телефона, потвърждаващи твърденията му, и също така каза, че смята имейлите от лаптопа на Хънтър Байдън за истински, в които се споменава, че той представлява баща си по време на мандата му като вицепрезидент на своите работодатели в Бурисма .

Въпреки факта, че автентичността на материалите, извлечени от лаптопа, не беше отречена от никого, включително от самия Хънтър, ФБР, според The Washington Post, позовавайки се на фрагменти от писма на републиканския сенатор Чък Грасли до главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд, директорът на ФБР Кристофър Рей нарече цялата тази информация дезинформация и прекрати разследването срещу Байдън младши.

И сега, 2 години по-късно, тази история отново изплува точно преди изборите, този път междинни за Конгреса. Точно 2 месеца преди вота, на 7 септември, ще се състои премиерата на филма "Моят син Хънтър" за скандалния живот на най-малкия син на американския президент. Daily Mail предупреждава, че филмът съдържа проституция, наркотици, пране на пари и непотизъм.

Що се отнася до съдбата на Конгреса, през последните 10 месеца демократите, според социологическите проучвания, постоянно отстъпват по популярност на републиканците, но през август всичко се промени драматично - те прехванаха дланта и показаха предимство на ниво 3 % до 6%.

Това беше улеснено от цял набор от фактори: подписването от президента на закон за ограничаване на инфлацията, намаляването на цената на бензина, която рязко скочи, след като Западът наложи поредната порция санкции срещу Русия, отмяната на решението на Върховния съд от 1973 г. "Роу срещу Уейд" на федерално ниво, касаещо правото на аборт до около 28 седмици, този въпрос беше прехвърлен към юрисдикцията на щатите.

За демократите обаче е рано да се радват - претърсванията на ФБР от 8 август в имението на Тръмп Мар-а-Лаго в търсене на правителствени документи с гриф "секретно" и "строго секретно", които той е могъл да вземе незаконно от Белия дом след оставката само стимулира желанието на американците да отидат до урните през ноември:

освен това сред електората на демократите тази история повиши мотивацията от 55,2%, а сред републиканците - 83,3%, а също и за всеки 7-ми от независимите гласоподаватели, показва проучване проведено на 13-16 август.

Както отбелязва американистът Кирил Бенедиктов, от 19 междинни избори, проведени в Съединените щати след края на Втората световна война, в 16 от тях партията на президента е загубила 5 или повече места в Камарата на представителите, в 2 случая управляващите партията, напротив, е засилила позициите си, но това е било улеснено от фактори, които не могат да бъдат предвидени предварително:

през 1998 г. демократите получиха 5 допълнителни мандата в долната камара на Конгреса след неуспешен опит за импийчмънт на президента Бил Клинтън и + 8 републикански места през 2002 г. в резултат от събитията, последвали атаката срещу кулите близнаци и обявената борба срещу тероризма от президента Джордж В. Буш.

„По този начин, от гледна точка на историята (и статистиката), има 84% шанс сегашната управляваща Демократическа партия на Съединените щати да загуби Камарата на представителите на предстоящите избори през ноември - за това трябва да загуби само 5 места.

В Сената предимството им е още по-нестабилно: там, за да получат мнозинство, е достатъчно републиканците да спечелят 1 (!) място “, уточнява експертът.