Правителството не може да купува газ, а търговци, регистрирани в ЕС, заяви в ефира на БНТ енергийният експерт Явор Куюмджиев. 

Защо който и да било частен продавач ще продаде по-евтин газ на нашето правителство, отколкото може да го продаде на по-скъпа цена, недоумява енергийният експерт. Не е възможно едно правителство да се уговори с друго правителство, за да си купи газ.

Това беше възможно преди 30 години, когато Народна Република България отиваше в СССР и си купуваше газ, изтъкна Куюмджиев. 

Според него единственото решение е да се намерят дългосрочни договори за газа. Не може да тръпнем два месеца дали ще дойде корабът с газ или не, разкритикува задочно Куюмджиев казаното от премиера Кирил Петков.

На Полша газът наистина е по-евтин, отколкото да купува от Русия, смята той.  Според Куюмджиев ще бъде наложено на всички европейски държави да скъсат отношенията с Русия. 

За три страни се разглеждат възможностите за отлагателно процедиране на ембаргото върху руския петрол. Отлагането, за което говорихме беше за вътрешна употреба. Това мнение изрази Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Няма да се сменят ратификационни колони, уточни Иванов. 

Той обясни, че цената на Газпром, която се реферира не е цена, която Газпром обявява, а е цена, която се формира по определен път с прилагането на формулата.

Спрямо кой период обявяваме, че цената е по-висока или по-ниска, запита Иванов. Има едно забавяне на цените, по които трябва да се търгува природния газ. 

България и с Газпром има комплекс от договори - за транзит, за капацитет и под шапката на едно дружество имаме различни договори.

Ние имаме неизпълнение на ангажимент по един от тези договори, но съществуват и други договори от руската страна, които се изпълнява, поясни Иванов.  България трябва да възстанови суверенитета си върху тръбопреносната система на нашата територия.

В енергетиката непрекъснато вървят проверки, но много рядко се чува за резултат, посочи Антон Иванов. 

Около 20 компании вече започват внимателно да опипват почват да не откриват сметки, но да правят трансакции в руски рубли.

По-чистият вариант е да се мине през Арбитражен съд, защото оставяйки го на свободно говорене, страната ще търпи загуби. 

Видовден ще дойде много скоро за цените на електроенергията, предупреди Иванов.