След като международния наказателен съд издаде заповеди за арестите на лидерите на Израел и палестинското движение "Хамас", включително на израелския премиер Бенямин Нетаняху, бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира ситуацията пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Керемедчиев определи решението на главния прокурор като скандално и противоречиво. “Разследвания срещу Израел за престъпления срещу човечеството има от 3 години.

Защо точно сега се издават еднакви заповеди за ръководствата на Израел и "Хамас"? Това е погрешно решение. Ще нагнети много повече напрежение и ще предизвика яростни реакции", коментира още Керемедчиев.
 
В същото време Нетаняху казва, че операцията няма да спре и ще бъде доведена докрай. Керемедчиев уточни, че територията на Израел не е под юрисдикцията на Международния наказателен съд. Не така стои въпросът с лидерите на "Хамас", които са по-уязвими от такава заповед.

Бившият зам.-министър допълни, че ситуацията в Газа застрашава хиляди, а хуманитарната катастрофа е ужасяваща.

“Не можем да твърдим, че без основания се извършват такива разследвания за престъпления срещу човечеството. Операцията в Рафах ще доведе до много по-тежък конфликт. Затворени са възможностите за изход и хуманитарна помощ", подчерта Керемедчиев пред телевизията.

Според него предстои много тежка ескалация и много е възможно и последните заложници на "Хамас" да не останат сред живите. Той очаква и силно напрежение в Израел, тъй като близките на заложниците настояват за преговори.

Според Милен Керемедчиев катастрофата с хеликоптера на Раиси е в следствие на стара техника, а не преднамерена атака.

"Раиси е един от ястребите на иранското държавно ръководство, той сляпо вярва в революцията на Хомейни. Инициатор е на нападенията на Саудитска Арабия с дронове, въоръжаването на хутите и "Хизбула".

Той имаше ярка антиамериканска и антиизраелска политика. Имаме 50 дни да видим кой ще бъде избран за президент, но не очаквам голяма промяна в позициите на Иран. Много е важно кой ще бъде наследник", обясни Керемедчиев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!