Да затегнем сигурността си, за да се предпазим от евентуална руска инвазия. Това призова пред Нова нюз бившият директор на разузнаването у нас ген. Димо Гяуров.

Той коментира войната в Украйна, обявената в Русия мобилизация на населението и рисковете пред националната ни сигурност.

„Трябва да затегнем сигурността в рамките на собствената си територия и да се опитаме да се предпазим от евентуална руска инвазия чрез потенциален поток от бежанци и струпване на нашата граница. Такава опасност не е изключена”, каза ген. Гяуров.

Путин обяви пътя към мира и присъединяването на Донбас, Херсон и Запорожие към Русия ВИДЕО

По думите му речта на руския президент Владимир Путин, в която обяви присъединяването на украински територии към Русия, е била изтъкана от противоречия.

„Според мен стана ясно, че имперското е главното, което движи действията на Путин и на неговото обкръжение. Той на няколко пъти изрично подчерта, че не се стреми към възстановяване на Съветския съюз, но с други реплики подчерта, че точно това е основаната му цел и че изпитва съжаление за последните дни на СССР. Няма да му се получи обаче”, категоричен е бившият шеф на разузнаването у нас.

Причината според него е, че по този начин руският държавен глава е уплашил потенциалните си съюзници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук