България се подготвя за добро бъдеще и българите нямат причина да имигрират масово в Швейцария, казва в интервю за швейцарския "24 часа" бившата българска шампионка по тенис Мануела Малеева, която има двойно гражданство.
Интервюто с Малеева е поместено по повод предстоящия на 8 февруари в Швейцария референдум за удължаване на договора на страната с ЕС за свободното движение на хора и за разширяването на обхвата на договора за граждани от двете най-нови европейски членки България и Румъния.

По повод този референдум Малеева много убедително застава зад идеята, обхватът на споразумението на Швейцария с ЕС да се разшири и за граждани на България и на Румъния. Тя казва, че ще гласува на референдума, защото ЕС е за нея като трета родина. "За мен, която съм познавала затворените граници и изолацията, ЕС отговаря на някаква форма на идеал", казва бившата шампионка по тенис.

Умишлено насаждане на страх

Малеева не може да разбере как някои политици се опитват да контролират хората, като се стремят да предизвикат страх у тях. Подобна тактика, според нея, има десноцентристката и антиимиграционна Швейцарска народна партия (ШНП), която е против разширяването на обхвата на споразумението на Швейцария с ЕС за свободно движение и за гражданите на България и Румъния. ШНП твърди, че ако швейцарците кажат "да" на това, страната ще бъде наводнена от българи и румънци.

"Българите няма да дойдат, дори и швейцарците да кажат "да" на референдума през февруари. А пък онези, които искат да напуснат страната си, не са престъпници, а университетски специалисти, и на Запад те са по-скоро добре посрещани", казва Малеева.

По повод предстоящия референдум пред швейцарското издание мненията си споделят и двама други представители на българската имигрантска общност в Швейцария. 59-годишната културоложка и собственичка на женевска галерия за византийско изкуство Красимира Плачков, която живее в Швейцария от 14-годишна възраст, казва, че на референдума на 8 февруари швейцарците не трябва да показват, че се страхуват от българите, а да им подадат ръка.

За българите се знае прекалено малко

"Независимо дали хората го искат или не, България е в Европа, не можем нито да я дискриминираме, нито да я изключваме", казва Плачков. Тя допълва, че по време на кампанията за референдума много малко неща са били разкрити за действителния характер на българите. "Младите българи знаят езици и са жадни за познания", разказва Плачков пред швейцарския вестник.

За референдума говори и 43-годишният Иван Кожухаров, бивш алпинист, който от 1990 година, след спешно лечение от тежка злополука в Швейцария, живее там. Според него кампанията на ШНП срещу българите и румънците е достойна за съжаление. Той смята, че българите и швейцарците имат много общи черти, а сега България вече върви в правилната посока и малко по малко в тази страна започват да се прилагат европейските правила.

"Но тъй като България започна този преход от едно много ниско равнище, тя трябва да извърви още дълъг път", допълва българинът, който сега работи в сферата на финансите. Според него, ако швейцарците кажат "да" на референдума на 8 февруари, това ще укрепи позицията на Швейцария спрямо ЕС, а България ще бъде насърчена по пътя, по който е поела и ще бъде третирана като надежден партньор. Едно "не" на референдума би отворило пропаст между България и Швейцария, допълва Кожухаров. /ДВ