В Северна Корея през последните 2 седмици спекулациите за това жив ли е лидерът Ким Чен Ун успяха да настигнат новините за коронавируса.

„Засега никой не може да каже къде е бил, но действително от 14 април той не се беше появявал на публични места. Именно това породи множеството спекулации. Вчера обаче той посети откриване на завод за изкуствени торове. Видяхме го с бастун, но той така или иначе си има здравословни проблеми“, заяви пред Нова телевизия изследователят на Източна Азия проф. Нако Стефанов.

Според журналиста Георги Милков най-вероятно на Ким Чен-ун е бил сложен стент. „При детайлно изследване на кадрите от видеоматериала, от който виждаме, че той е жив и здрав, се вижда, че на дясната му ръка има точка.

Предполага се, че това е следа от пункция, когато се прави коронарна ангиография. Тя се прилага при лечение, когато се постави стент“, каза още той.

„Лекарите обикновено препоръчват 3-4 седмици почивка след поставяне на стент. Това е обяснението защо го нямаше толкова време“, допълни Милков.