При остаряване, както и при хората, кучетата могат да станат по-агресивни и да защитават територията си. Ако кучето е изпитвало болка или е било натиснато на място, което го боли, може да захапе". Това коментира за bTV Александър Георгиев, зоопсихолог и специалист по обучение на кучета, обяснявайки инцидента от вчера с нахапания до смърт човек в столичния квартал "Христо Ботев".

Обикновено кучетата не нападат хора. Те нападат, когато пазят територия, когато стопанинът е нападнат или те самите са застрашени. Ако кучето се е усетило силно заплашено, може да реагира по такъв начин. Може ситуацията да е довела до това кучето да се чувства нападнато без това действително да е така, обясни още Георгиев.

Според него няма лоши или добри породи.

Има породи, които могат да бъдат възпитавани в агресия и които са ползвани като служебни кучета - в армия или полиция. Това са кучета, които са с повишена агресия. Ако не се подходи правилно с подобна порода, може да се стигне до трудности при отглеждането.

Питбулът не е лошо животно. Вкъщи е много добре настроено към стопаните си и с деца е много добър. Питбулите повече реагират на собствения си вид. Всичко е въпрос на възпитание, допълни зоопсихологът.

Специалистът обясни, че тренирането за кучешки боеве насочва агресията на домашното животно към други кучета, а не към хора. След инцидента кучето е взето от "Екоравновесие".

"Трябва да се тества животното дали проявява агресия и каква е формата му на поведение към хора и животни. Ако се установи, че кучето не проявява агресия, това може да бъде само един трагичен инцидент", смята Александър Георгиев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук