ЖЪЛТА ПОДВОДНИЦА
Френски туристи спасиха самонадеяния мургавелко от смърт

Кафява мечка разкъса мъжеството на 27-годишния овчар Асен Димитров от Кърнаре в старопланинския резерват ^Стенето^ над Троян. Жертвата е настанен в пловдивската болница в момента, съобщиха хижари.

Чобанинът събирал гъби и билки на 20-30 метра от стадото. Той забелязал мечката, следвана от две мечета, да минава невъзмутимо по съседна пътека. Неясно защо овчарят мургавеляк започнал да хвърля камъни по мечето семейство. По всяка вероятност той предположил, че в такава близост владетелката на Балкана и потомството й са сериозна заплаха за ваклушите му. Мецаната се опитала избегне сблъсъка. Тя повела децата си встрани от пътеката. Упоритият пастир обаче я последвал и дори се опитал да отклони едно от мечетата в друга посока. Тогава мечката рязко сменила поведението си. Насочила се с неочаквана пъргавина към двукракия досадник, настигнала го, съборила го и го настъпила в областта на слабините. Ноктите й раздрали като вестник тестисите на Димитров.
Случайто минаващи френски туристи станали свидетели на драмата. Те прогонили с крясъци разгневеното животно. Французите оказали първа медицинска помощ на ранения, а професионалният им водач българин организирал извозването на самонадеяния овчар до пловдивската болница. Според дълголетни планинари от Троян Асен Димитров е оцелял, тъй като със сигурност мечката е нямала намерение да го убива, а само да го сплаши. Истински късмет обаче било, че при появата на французите, тя пощадила ^плячката^ си, а не е издивяла още повече.
В същото време от Националния парк ^Централен Балкан^-Троян известиха, че кафява мечка атакувала пчелин в махала Нешковци над троянското село Черни Осъм тези дни. Рунтавата гладница изгребала меда от пет от най-силните кошери на частното пчелно стопанство.
Според очевидци харем от 2 мечки с 2-3 мечета бил засечен и в землище на юг от Троян. Той бил воден величествено от снажен мъжкар.
По правило есенно време мечката включва сините сливи като основен десерт в менюто си. Безплодието тази есен в сливовите масиви явно е принудило силните животни да търсят любимия си плод в опасна за хората близост.

Ловеч,
Гергана ДИМИТРОВА