ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
• Полицията го взела за издирван сериен изнасилвач
• Вкарват майка му в затвора за шпионаж
• Първата му съпруга - манекенката Лиляна, го зарязала заради тенисиста Божидар Пампулов

Символът на българския рок - Георги Минчев, отлетя в небитието преди 5 години. След него остана една наистина ^бяла тишина^, защото днес за певеца се говори все по-малко и по-малко. Вярно, музикантите от ^Стари муцуни^ и Васко Кръпката не го забравят, даже Ивайло Крайчовски съвсем сериозно твърди, че духът на бате Жоро ^идвал^ на всеки купон и разсипвал чашите. Дали учредителите на клуб ^Георги Минчев^, между които е и Кирил Маричков, ще успеят да спасят творчеството на покойния си колега от забвението, само времето ще покаже.

До 10 ноември 1989 г. изпълнителят на ^Хляб и мармелад^ беше държан на мушка от властта. На първо място заради ^вражеския си произход^. Преди ^победата на народната власт^ баща му е известен столичен фабрикант. През 1952-ра, след развода на родителите си, той заживява с баща си в схлупена къщурка в ^Лозенец^. Страдащият от сърце ^експлоататор^ трябвало да работи тежък физически труд в кварталната фабрика, за да могат да оцелеят. До смъртта си рокаджията не забрави, че най-често трапезата им се състояла от яйца - варени или пържени.
^Направо имах чувството, че ще започнем да кукуригаме^, намираше сили да се шегува рокдинозавърът.
През 1980-а Минчев преживява още една семейна драма. Майка му е арестувана и изпратена за три години в затвора по обвинение в шпионаж. А ^вината^ на горката жена била само в това, че дъщеря й се омъжила за виенски фабрикант.
Годините, прекарани в родната казарма, също не били от ^сладките^. Изключили го набързо от комсомола, понеже танцувал туист и от устата му не слизал лафът: ^Копеле, всичко е Америка!^.
Първите сценични изяви на бъдещата звезда датират от времето, когато завършва Икономическия институт. Дотогава с авера си от войниклъка Бисер Киров пеели в художествената самодейност. Веднъж двамата така здраво изпраскали парчето си ^Левски рокендрол^, посветен на любимия тим, че организаторите на концерта изпаднали в ужас и веднага пуснали завесата.
^Продължавахме да пеем зад нея и се разплакахме от обида, припомня си Жоро Минчев. А отпред публиката беснееше.^
След като грабва ^Златният Орфей^ с невероятната балада на Борис Карадимчев ^Бяла тишина^, превърнала се в химн на ^нежната революция^, гласовитият нашенец успява да си уреди следване в Белгия. Заминава да учи кино- и телевизионна режисура. Навръх Коледа 1971-ва обаче, вместо да купонясва, е прибран ^на топло^. Местната полиция го арестува, понеже приличал като две капки вода на издирван сериен изнасилвач от Монс. Когато ченгетата довтасали в квартирата, за да му снемат анамнезата, останали като гръмнати. Защото българинът делял маломерен апартамент с още 10 - 15 човека, санбернарски пес, голям тропически гущер, няколко хамстера и цяла колония бели мишки.
Най-любопитното е, че единственият човек, който се обявил твърдо против естрадната му кариера, била майка му. Категорично му забранявала да пее, като се мотивирала така: ^Моето момче на турне с курви и педерасти няма да го пусна!^.
Парцалев веднъж ^невинно^ я подпитал: ^Ама тя, Стояна, к’ва курва е?^
На рокбунтаря приживе не му вървеше особено със законните половинки. И двата му брака се разпаднаха. Първият - заради ^странична любов^, а вторият - от центробежните сили на бохемството, рока и концертите из цяла България.
^Аз изобщо не съм сваляч, а най-обикновен мъж, довери малко преди да си отиде, Жоро Минчев. Това е една роля, която съм си измислил и продължавам да играя. Всъщност съм доста срамежлив. Видя ли жена, в повечето случаи се изприщвам или поне изчервявам. Но иначе с какви жени съм бил, Господи! И първата, и втората ми жена бяха красавици.^
Съпруга №1 на ^старото момче^ е манекенката Лиляна Йончева, с която се запознават на едно ревю в зала ^Универисада^. След 10-годишна семейна идилия обаче омайницата се влюбва безумно в големия тенисист Божидар Пампулов и на свой ред ^запява^: ^Развод ми дай!^ Музикантът начаса си стяга куфарите и се връща в България. ^Прибрах се в София и ходех в централните заведения, за да може хората да ме забележат и да й предадат, че съм се върнал^, споделя Минчев. За негово учудване обаче няколко дни по-късно получил официално съобщение за развод с мотива, че искал да живее в чужбина.
Малцина знаят, че лидерът на ^Стари муцуни^ беше не само известен бохем, но и голям фаталист. Не обичал кръглите годишнини, откакто на половинвековния му юбилей го сполетява първата трепанация на черепа. От 1993-та насам, когато се потвърждава страшната диагноза ^тумор на мозъка^, се зареждат операция след операция. Но последните две години от живота му са истински кошмар. Хирурзите отварят главата му през четири месеца и вадят оттам образувания, големи колкото мъжки юмрук. Ветеранът на bg-рока даже предсказал с невероятна точност кончината си.
Когато гостувал за последен път на живо в предаването ^Блус до дупка^ на радио ^Експрес^, той заявил, че бърза да запише песните от албум ^Утрешният свят^, защото му оставали ^броени дни^.
В топлите есенни дни певецът можеше да бъде засечен близо до Бабуната в Южния парк в компанията на русолява девойка. Тя нежно го водеше под ръка и явно нагаждаше ритъма на крачките си към неговия. До края побелялото момче не издаде името й. Предполага се, че тайнствената му последна изгора е била студентка от френско-български произход и негова заклета фенка.

Мариан ЛАКОВ

ДОСИЕ
• Клюката нашепва, че Андрей Луканов намразил люто Жоро Минчев, след като чул песента ^Хей, Андрей, спри, недей!^, която му посветил певецът. Когато веднъж по ^Хоризонт^ го поздравили с парчето, той се засегнал не на шега и заявил, че за него Георги Минчев ^никога не е бил певец и няма да бъде^.
• Покойният любител на блуса и бирата не обичаше да разбулва интимните си тайни. В средата на 90-те интервюираща го журналистка от столичен всекидневник го подкачи за една от последните му авантюри с булка на наш дипломат в Ангола. Изпълнителят на ^Пред щанда за кефали^ обаче тактично пресече с умел майтап разплитането на загадката.