ОТ УПОР

Държавната контрабанда се наблюдаваше само от един човек в Политбюро, но хората, които разработиха каналите, показаха среден пръст на мутрите, твърди бившият офицер от ДС Красимир Райдовски

За бившия шеф на пресцентъра на Жан Виденов и бивш офицер от Първо главно управление на ДС - Красимир Райдовски, се знае много. Сега роденият през 1946 г. в Пловдив кадрови офицер е пенсионер, радва се на живота, наблюдава сеира на държавата и службите според собствените си думи, говори много, но пази купища тайни, докато най-сетне не реши да ги сподели с ШОУ в поредица от публикации.


- Кой създаде контрабандните канали у нас?
- Що се отнася до така наречените контрабандни канали, те не се контрабандни канали, а ^скрит транзит^, така се наричаше това нещо тогава.
- И това скрито нещо се е наблюдавало дори от политбюро?
- Не от цялото. Само от един член. Но чрез технологията на скрития транзит в България влизаше ежегодно едно количество пари, някъде над сто милиона долара. Този скрит транзит се реализираше от държавата, от служители на ДС, които бяха на постоянно прикритие в ^Кинтекс^, БГА ^Балкан^, производителите на цигари, алкохол. Оръжието не се правеше по този начин. Скритият транзит на оръжие не може да се прави по този начин, както някои си мислят.
- А по тази технология изнасяха ли се наркотици?
- Наркотици!? Не. ДС с наркотици не се е занимавала, сега други хора се занимават с наркотици. Основното беше алкохолът и цигарите. Продаваха ги там, където цените бяха много високи. От контрабанда на цигари печалбата е по-висока, отколкото от наркотици. Ще ти разкажа каква беше в България, примерно, най-общо. Каца у нас един товарен самолет на летище хикс, пълен с ^Кент^ или ^Марлборо^ - най-продаваната цигара по онова време беше марлборото. Но сега внимавай. Първо, тези цигари, които идват, те не са истински, те не са произведени по лиценз, те са произведени контрабандно, но производителят в случая не ни интересува. Значи контрабандата на цигари и алкохол е едно от основните пера за извънбюджетните сметки и на ЦРУ.
- А наркотиците?
- Стига с тези наркотици. Не случайно в Лозана, където е централата на ^Филип Морис^, по-голямата част от служителите са кадрови служители на ЦРУ. То от тях си прави извънбюджетните сметки, откъде мислиш идват тези огромни пари, с които разполага ЦРУ? Всичко се прави с пари, идеология отдавна няма, при тях пък никога не е имало, и то по онова време, когато беше лесно да вербуваш агент в бившите соцстрани на идеологическа и идейна основа. Защото винаги можеш да намериш там човек, който мисли различно. Но ако отидеш при черните и където и да е по света, всичко се прави само за пари и за нищо друго. Та значи един товарен самолет, пълен с ^Марлборо^, се разтоварва и се товари в камиони. Камионите са с фабрично изработени тайници, контейнери, направени са така, че не можеш да ги видиш, ако не го знаеш. По никой начин не можеш да го забележиш. Освен това и на едната, и на другата страна на митниците имаше свои хора. Имаше от другата, при нас нямаше нужда, на нашата граница всичко е държавна политика. Значи камионът тръгва или празен, но най-често натоварен с тоалетна хартия, минава границата Кулата - Промахон примерно. Там се задейства чемерето. В чемерето - митническата декларация или транспортния документ, пише, това е един документ, който придружава камиона от началото до завръщането в страната. Там е описана стоката, количеството, цената, видът, всичко - и митническата декларация. Тръгва камионът, пълен със захар или тоалетна хартия, както пише в декларацията, задейства се чемерето, остава митническата декларация на едната митница, на другата митница, и този камион минава през територията на страната хикс, примерно Гърция. От Гърция отива не знам къде, оттам - в Рим, града на крайната дестинация. Подхожда се в специални складове, разтоварват се цигарите и...
- Значи ние си имаме наша мрежа и в Италия?
- Нашата мрежа обаче не е на ниво изпълнителна власт и държава. Там е вече италианският контрабандист, който плаща на българския контрабандист.
- Тоест, разплащаме се с италианските мафиоти?
- Ами, да, е и така да е, там не участва държавата. Тя е до границата. А защо това се прави от ДС? Защото това бяха единствените хора, на които държавата има право да вярва. Това е истината. Не че и при нас не е имало помияри, то и сега си пролича колко много помияри е имало, мошеници, крадци и разбойници. Но тогава никой един долар не смееше да открадне.
- Тези канали ли наследиха групировките?
- Не. Ако аз съм създал този канал, аз си знам какво и как да правя, за да го използвам. Пак казвам, че правехме контрабанда, но имаше изключително честни и коректни отношения между хората, които осъществяваха контрабандата. Той знае, че няма право да те излъже с един лев, не с долар, защото утре няма да отидеш при него и той губи своята печалба. Ежегодно от това влизаха повече от сто милиона и те отиваха за лекарства по второ направление, апаратура за болниците без данъци, без нищо. И когато дойде демокрацията, хората, които осъществяваха ^скрития транзит^, получиха по един шут отзад, оставиха ги на улицата. И оня, дето единственото качествено нещо, дето може да прави, е контрабандата, почва да я прави за себе си, да работи за себе си.
- А после и за групировките...
- Абе стига с тия групировки, бе. Групировките това нещо не можеха да го правят. Правеха го хората, които навремето са го правили, но вече го правеха не само за себе си, а и за хората, които им даваха парите, за да купят тези огромни количества цигари и пр. А групировките, щом те интересуват толкова, бяха създадени от хора като Любен Гоцев. Това е истината. Нямаше какво да се лъжем. А ние българските закони не сме ги нарушавали тогава. Нарушавали сме законите на други страни, но не нашите. А България от скрития транзит имаше огромна полза. След това обаче цялата тази технология се използваше за лично обогатяване. Има един доклад на Иван Костов, който аз съм го чел, но стига толкова, за него - следващия път.
- Г-н Райдовски, да се върнем на един знаков момент в най-близката ни история, който отшумя, но посветените знаят, че зад него се крият много тайни - става въпрос за скандала с досието на банкера Атанас Тилев, унищожено от вашия ^приятел^ Бриго Аспарухов?
- Значи това, че се говори, че Бриго е извършил неоценима услуга на Тилев, не е точно така. Защото тя е оценена в парични знаци тази услуга. Това е платена услуга, тя е платена в КГБ, доколкото ми е известно. Ако делото не е било унищожено и Тилев не беше направил простотията да съди Виденов, обстоятелството нямаше да стане известно на широката публика не само в България, но и да добие международна популярност.
- Вие пък неотдавна спечелихте делото си срещу Тилев?
- Тилев си позволи да говори, че аз съм му откраднал 3 милиона, за което аз го осъдих. Заврях го в кучи... Лошото е, че Тилев не се връща в България и няма да може да обясни как съм му откраднал трите милиона, защото той самият не знаеше как съм му ги откраднал.
- Разкажете за топлата връзка Тилев - Бриго Аспарухов - Симеон?
- Аз знам, че Койчо Белчев, който живее повече от 70 години в Швейцария и цял живот се е занимавал с тютюн, е направил връзката на Тилев със Симеон. От Койчо Белчев го знам това нещо, а той действително е много сериозен човек. Не знам дали това е точно така, но Тилев в един момент убеждава своите чорбаджии в ^Тампела^ - голяма финландска фирма за земекопни машини, и те вземат Симеон като съветник. Сега ти ми кажи какви съвети може да им дава Симеон като консултант, след като няма абсолютно никакво образование. При това да ги съветва в сферата на производството!?
- Може би важните му международни позиции и контакти са искали да използват, все пак монархическите династии са тясно преплетени по роднинска линия?
- Да, бе, той нали имаше много братовчеди в цял свят и към България щяха да потекат милиардите им, ама ние видяхме, че тия лафове бяха в сферата на виртуалното. Знам само, че Тилев подари 5 процента участие на Симеон в акционерното дружество ^Витоша^.
- Не бяха ли 3 процента?
- Аз знам, че са пет процента, но сега това няма значение и един процент да е, важен е фактът. Въпросът е защо Тилев не ги даде на мен или на теб? Суперинтересно е, че Симеон в ония години още, деветдесет и някоя, когато се учредява застрахователното дружество, става акционер. То е учредено 1994 г.
- Значи доста време, преди да афишира политически амбиции?
- Далеч преди това. Симеон може да крие амбиции и от 60 години да стане цар отново, говорим за време, далеч преди на Тилев под капата да му стане ясно, че Симеон ще стане министър-председател. А там е и връзката между Симеон и Бриго Аспарухов. Ако не беше Тилев, мислиш ли, че Симеон щеше да се дискредитира в публичното пространство заради някакъв вискярски селянин, да го прави съветник по сигурността, през който да минава цялата информация на спецслужбите?
- Кой е вискярският селянин?
- Бриго Аспарухов е селянчето от село Вискяр, Пернишко, с когото бяхме изключително близки приятели до 1983 г. Бяхме много близки, всеки ден бяхме заедно. И Симеон ангажира с това вискярско селянче целия свой държавнически и монархически авторитет. Той стана смешен и в България, и в НАТО, навсякъде. Защо? Заради човек, дето има една приказка, като го пускат до одъра, той се качва отгоре. Бриго не е свършил абсолютно никаква услуга на Симеон. Симеон няма за какво да му е благодарен. Е, значи, който и да бъде директор или началник на някакво разузнаване, той ще върши това, което трябва да се върши. Добре, но защо точно Бриго?, питам аз.
- Ами, може би заради информацията, с която ще разполага един верен човек, т.е., Бриго Аспарухов?
- Да, бе! За това става дума. За самото обстоятелство, че Бриго е допуснал такова сериозно нарушение на закона - да унищожаваш досието на Тилев, аз не бих имал доверие на такъв човек. Въпреки че Филчев отдавна го спря делото срещу Бриго, без да има право като главен прокурор, защото имаше вече изготвен обвинителен акт. Тогава се води полемика няколко месеца има ли или няма право Филчев да спре делото при изготвен обвинителен акт. Всички специалисти бяха категорични, че няма право. Добре, ама по онова време главният прокурор можеше да прави всичко. То и сега не се явява като свидетел по онази далавера ^Филчевгейт^, а няма как да е изчезнал. А Тилев беше изведен от Бриго. Той го заведе във ВИП-а на аерогарата и не беше попълнен граничен лист.
- Твърдите, че Бриго Аспарухов е извел Атанас Тилев нелегално от България с нередовни документи?
- Не. Той си имаше виза и международен паспорт, той е канадски или австрийски гражданин, такова нещо. Но Бриго го изведе, защото Тилев нямаше право да напуска страната, понеже имаше запрещение, имаше забрана да излиза. Но тогава Бриго се обажда на Кольо Добрев, който е вътрешен министър, и му казва: ^Моля те, свали запрещението.^ Двамата говорят и с Татарчев и му казват, че Тилев е не само агент на ДС. Бриго му казва, той е мой офицер. А Тилев никога не е бил офицер. Това Кольо Добрев го разказа на мен в кабинета на Виденов. Значи Тилев го извеждат от страната август 1996 г., затова в архивите, по-точно в информационните масиви на МВР, в отдела, който се занимава с КПП-тата, все още се води, че Тилев е в България. Тогава още нямаше гранична полиция и нямаше никъде информация влязъл-излязъл, защото граничният контролен лист остава в джоба на Бриго и Тилев не е регистриран като излязъл. Бриго отрича, че е извел Тилев, обаче това е така. Но това вече няма никакво значение. Колкото до Симеон, той няма право като министър-председател да предлага един такъв човек, защото не знаеш дали утре и на тебе няма да ти извърти един такъв номер. Симеон няма право да вярва на такъв човек. Така че за мен е загадка, че Симеон беше готов да си сложи главата на дръвника заради Бриго Аспарухов.
- Добре, де, как стана така, че Бриго Аспарухов, съден-недосъден, едва не стана ключова фигура в държавата като съветник по сигурността на премиера Симеон, а ген. Владо Тодоров лежа в затвора заради същото нещо?
- Владо, който беше началник на Първо главно управление, лежа десет месеца в затвора заради това, че е унищожил някакви документи, които има право да унищожи.
- Все пак той унищожи досието на Георги Марков...
- Той унищожи документи на нашето управление, свързани с Георги Марков, но по тогава действащата нормативна база Владо Тодоров като началник на управлението имаше право да унищожи каквото си поиска.
- И на какво основание?
- Вижте, той унищожи документи, чийто параф е сложен от началник, с една степен по-ниска от него. Там, където началник-отдел слага подписа си и параф ^утвърждавам^, следващата степен има пълното право да унищожи този документ, така че Владо Тодоров не беше нарушил абсолютно никакъв закон и лежа в затвора десет месеца по чисто политическа поръчка. Как така след толкова години Атанас Семерджиев, който имаше вече четири години присъда, му я отмениха? А той също е можел да изгори целия архив, тогава законът е бил такъв, че му е давал това право. Лошото е, че Семерджиев го направи по най-тъпия начин. Впрочем по онова време заместник му беше Любен Гоцев. Ако Семерджиев беше направил всичко по съответния ред - за всяко агентурно дело, за всеки документ да се изготви предложение, то да мине през деловодството и там да пише дело еди-кой си номер (не е нужно да се пишат имена, а само номерът), тогава никой нищо не можеше да му каже. А тези дела дали са унищожени или не, един господ знае, ясно е само, че фактически ги няма.
- Тези дни гостувахте в предаването на Георги Коритаров, т.е., на агент ^Алберт^, ако се вярва на изнесеното най-напред в ^Стандарт^. Като посветен човек, не ви ли смущава това, че му цръцнаха някакво досие след скандалното интервю с Литвиненко през 2003 г., където бяха ^почетени^ Путин, Майкъл Чорни и пр... Навързват ли се нещата?
- Сега дали има нещо или няма, това на мен не ми е известно, пък и изобщо не ме интересува, още повече, че да сътрудничиш на една служба, независимо как се е наричала, няма нищо лошо, нищо срамно. Напротив - за мен е въпрос на чест и достойнство. За мен случаят с Коритаров носи морален заряд. Ясно е, че беше лично отмъщение и в това не се съмнява никой вече. Лошото е друго. Гадното е, че по онова време министърът на вътрешните работи Петканов не разпореди проверка и не излезе публично, за да потърси отговорност от хората, които са го направили.
- На какво основание да разпореди проверка? Все пак Коритаров към момента не е бил кандидат-президент?
- Как на какво основание! На това, че се пипа квалифицирана информация и нали утре всеки един боклук ще почне по същия начин да пуска гнусотии като тази с Коритаров. Какво ми гарантира на мен, че някой плъх няма да постъпи по същия начин с мен?
- Допускате ли, че извършителят може би е специалист по фабрикуване на компромати, защото аз знам, че навремето свободно се разнасяха празни оригинални бланки на службите и не беше проблем да се попълнят според случая?
- Тука, преди време Владо Манолов, като беше заместник-директор на НСС, т.е., временно изпълняващ длъжността, даде интервю и разказа как в София се върти някакво куфарче, пълно с печати на бивши служби на МВР, та даже и хартия от онова време се е разнасяла. Ама как можеш ти това нещо да го знаеш, да го разказваш в пресата, да си бил директор на тая служба, да си установил кой го носи това куфарче, къде го носи, защо го носи и да не правиш нищо друго, освен да ги разказваш тия неща!?

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ