СКАНДАЛ С КУМИРА
• Местните шефове и чиновници по културата били принудени да й платят 500 лв., защото примата за нищо на света не искала да пее за полагащите й се по норматив 150
• Съставили документи, че уж е изнесла три концерта вместо един, и опрали пешкира в съда
• Лили била известна личност и никой не смеел да я привлече като обвиняема
• Главният прокурор по времето на Тато Костадин Лютов и зам.-председателят на Държавния съвет ^имали нещо^ с жената на Янко Янков, но се скарали и го погнали - ДС го обвинила, че пише лозунги срещу Тодор Живков

О.з. полковник Цеко Лозанов Ценов е роден през 1932 г. в село Крушовица, Врачанско. Завършва право в СУ. Работил е в прокуратурата в Михайловград (сега Монтана), после става началник на следствения отдел на окръжното управление на МВР в града.
От 1984-та до пенсионирането си през 1990 г. работи като шеф на отдел в Главното следствено управление (ГСУ) и като наблюдаващ т.нар. тежки престъпления. В момента е адвокат.
Пред вестника на народа бившият следовател се съгласи да разкаже няколко случая от дългогодишната си практика. В един от тях е замесено името на Лили Иванова.
В средата на 70-те години в Михайловград примата рекетирала местни шефове и чиновници по културата да й платят цели 500 лв. за един концерт, иначе нямало да излезе на сцената. След това същите тези хора опират пешкира в съда, но кубратската гласовитка отново излиза суха от батака и е привикана само за ^свидетел^.

- В интервю, публикувано в миналия брой на ^ШОУ^, бившият прокурор Симеон Банковски разказа за следственото дело срещу втория съпруг на Лили - Иван Пеев, и служителя на БНТ Васил Делов, които си присвоили наградата на композитора Ангел Заберски в размер на 200 000 песети. Там той спомена и вашето име - навремето примата пак била замесена в подобен скандал, само че в Монтана. Разкажете за какво точно става въпрос.
- Като началник на следствието в Михайловград (сега Монтана) водих следствие срещу служители на отдел ^Изкуство и култура^ при окръжния народен съвет в града. Беше се създала една банда, в която участваше и секретарят по идеологическите въпроси на ОК на БКП Иван Томов, известен в бандата като Авиатора. Участваше още Рашо Младенов - началник отдел ^Изкуство и култура^ при окръжния народен съвет. Бяха ангажирали три стаи в хотела в Берковица и там прекарваха най-различни жени. Събираха се компании - ядене, пиене, изобщо сладък живот. Жените работеха в тази област - по читалища, артистки... Избирали току-що завършилите, разпределени в новооткрития театър на Михайловград. Всичко е минавало през тези двамата. Беше много тежко, тъй като повечето замесени бяха партийни членове. Дори имаше едно обвинение към мен, че гоня партийни членове вместо престъпниците. Но така или иначе, ние доказахме извършени престъпления от категорията ^длъжностни^ за лицата, работещи по линията на изкуството и културата. В хода на това следствие констатирахме, че за Лили Иванова е отразено, че е изнесла 3 концерта в 2 села и в Михайловград и са й платили 500 лв. Тя е известна личност, знаеше се, че беше изнесла само един концерт в Михайлов- град. Да отиде в село Дивотинци, другото не си го спомням, да изнесе концерт - такива неща не могат да не се знаят. Бяха съставени документи, че в тези села е изнесла концерт и е получила 150 лв. Това беше максималното възнаграждение тогава, което се полагаше за 2 часа концерт.
- Кога става това?
- Мисля, някъде 1977-1978 г. Смятахме, че се касае за документи с невярно съдържание за присвоени около 300 лв. Изнесла си е Лили един концерт, взела си е 150 лв., другите два документа са съставени, че е изнесла още 2 концерта и парите ги няма. Хубаво, обаче като започнах да ги разпитвам, хората се разплакаха и разказаха следното. Когато дошла Лили Иванова, салонът бил препълнен. И когато трябвало да излезе, тя казала: ^Аз няма да изляза за 150 лева, а ще ми дадете 500, ако искате да изляза на сцената, иначе си заминавам!^ Те сукали, въртели, пък решили, понеже по нормативи нямат право да й дадат 500 лв., да съставят документи, че е изнесла вместо един три концерта, и й плащат исканата сума. Това беше случаят. Тя е разпитвана тогава, пращах по делегация в София Лъчезар Кънчев, сега е адвокат в Дряново. Лили беше дала някакви обяснения, но тя беше личност, от която не можехме да търсим отговор насаме, разбирате ме какво искам да кажа.
- Лили Иванова със специален статут ли се е ползвала?
- Вижте какво, тогава аз дадох за съд и Иван Томов, завеждащия идеологията в ОК на БКП, обаче първият секретар - Анастас Първанов, мисля, че беше тогава, се противопостави - злепоставяли се партийни членове, респективно партията. Окръжният прокурор изключи Иван Томов, снеха го от поста и го пратиха в София в някакво министерство като председател на профкомитет. Та това беше неговото наказание. Делото се води срещу всички останали обвиняеми. Тарторът, така да се каже, беше Рашо Младенов, който беше осъден на 12 или 13 години затвор.
- Добре, а хората, които в крайна сметка са опрали пешкира - каква беше тяхната съдба? Нали те са взели въпросната сума, за да я дадат на Лили Иванова, а не да я присвоят. Това беше ли взето под внимание от съда?
- Искахме да ги съдим за длъжностни престъпления и конкретно това обвинение го снехме. А Лили Иванова си остана свидетел по делото. Тя си смяташе, че тези 500 лева й се полагат за един концерт вместо за три, и с това приключи цялата история.
- Разбрах, че сте били следовател и по следственото дело срещу известния правист Янко Янков. В какво беше обвинен?
- Той беше близък човек на тогавашния главен прокурор Костадин Лютов и на заместник-председателя на Държавния съвет Ярослав Радев. Техен асистент ли беше, не помня точно. Носеха се слухове, че имали нещо с жена му, но се скарали и го погнали. Та Янко Янков беше изселен в родното си село Клисура, Монтанско. Заподозряхме го, че пише лозунги. Задържахме го, те спряха.
- Какви бяха тези лозунги - сигурно с антисоциалистическо съдържание?
- Срещу Тодор Живков. Спомням си дори един случай. Мобилизираха ни целия състав да пазим по блоковете цяла нощ, а на сутринта що да видим - един залепен на входната врата на окръжното управление на МВР! Та като го задържахме Янков, лозунгите спряха. И се прие, че той е авторът. Добре, ама аз извърших съдебно-почеркова експертиза и се установи, че той не ги е писал тези неща. Прекратих делото и го пуснах. Получих обаче упреци, че не съм си свършил както трябва работата, че едва ли не го защитавам... Беше създадено някакво отношение срещу мен от служителите на Държавна сигурност. Янко Янков дойде в София и там го задържаха по друг повод - заради френското посолство ли, не помня точно, и го съдиха. Вкараха го в затвора в Пазарджик.

Едно интервю на Жана АРСОВА