ИНТЕРВЮ

• 152 милиона мъже в света имат еректилна дисфункция. В България те са около сто хиляди. Специалистите прогнозират, че броят им ще се увеличи двойно до 2025 година
• “Хапчетата-повдигачи” могат да навредят на простатата и сърцето!

Д-р Димитър Тончев е завършил бившия ВМИ-Пловдив и от 1980 година работи в урологичното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в областния град. Четири години е работил в Либия като един от най-добрите уролози-андролози.

- Д-р Тончев, в крайна сметка има или няма мъжка критическа възраст? Кога всъщност се приема, че мъжете навлизат в тази възраст? Как се променя външно и вътрешно човешкото тяло?
- Т.нар. критическа възраст се обяснява с възрастови промени, които настъпват не само при жените, но и при мъжете. При наличието на атеросклероза на кръвоносните съдове по-трудно се осъществява метоболизмът - прехвърлянето на хормоните от железите с вътрешна секреция към другите органи. И нивото на мъжките хормони започва да намалява в сравнение с женските полови хормони в кръвта. Поради тези специфични въздействия в организма настъпват и промените. Например - окосмяването. При мъжете се наблюдава оплешивяване, натрупват се мазнини в областите, където обикновено затлъстяват жените - тази на корема, около гърдите и ханша.
- На това ли се дължи биреното коремче?
- Предполага се, че и хормоналните промени имат голямо значение, но причините са комплексни. Защото влияе и намалената физическа активност на голяма част от хората в тази възраст, на социалния статус. Роля играят преяждането и системната консумация на алкохол. Освен това
намаляват и функциите на черния дроб и на костно-мускулната система
- Кога може да се каже, че един мъж е навлязъл в критическата възраст?
- Говорим за индивидуален процес и при всеки е различно. Но обобщаващо се приема, че след 40-45 години при повечето от мъжете се наблюдават промените, свързани с измененото хормонално ниво и с възрастта. Според мен едно хормонно заместване след 50-тата година надали би спряло тези изцяло биологични промени при мъжа.
- Има ли начин да се забавят тези процеси - медикаментозно или оперативно?
- Правят се много опити от различни фармацевтични компании. Досега обаче няма категорични резултати. Произвеждат се много препарати, при едни хора може би наистина влияят, но в различни степени.
- От няколко години се наблюдава тенденцията млади мъже, които спортуват, да приемат и хормонални препарати и хранителни добавки на тази основа. Това опасно ли е?
- Първо, мъжките полови хормони спират растежа на костите. Стига се до натрупване на обилна мускулна маса, но след 40-годишна възраст организмът не може да се справи с това русло - новосъздадената кръвоносна мрежа. И оттам може да се стигне до увреждания на сърдечната дейност и мускулите, което води до инфаркти. Освен това приемът на такива хормонални заместители потиска собственото производство на мъжки полови хормони и води до нарушение на либидото. Т.е. на сексуалната активност. Разбира се, нарушението може да не бъде свързано само с препаратите за активна физическа активност. Зависи кой е назначил тренировките, от дозата, от качеството.
Много често неблагополучията в сексуалния живот не са свързани с хормоналния дисбаланс. Среща се един страх от отхвърляне от партньора и човек се чувства емоционално изплашен. И при наличието на препарати като виагра, той започва да ги употребява. Ефектът е повече психологичен, с цел да не изпадне в неловка ситуация. Стига се до едно сценично изпълнение в леглото. Защото след приемът на стимуланти мъжът вече е подготвен сексуално, но липсва чисто психичната връзка с интимния партньор.
- Търсят ли медицинска помощ мъжете с намалено либидо?
- Има доста пациенти с нарушено либидо, които търсят специализирана помощ. И на по-млада възраст. При повечето проблемите се дължат на психичното разстройство, на натовареното всекидневие, на стреса. Този човек разглежда списания с хубави жени, прибира се при приятелката си, а тя вече е изморена от работата и не желае да прави секс. Тогава се получава разминаването между желанията, за което и медиите са виновни в известна степен. Създава се психотравма и предпоставка за създаване на различни видове комплекси у мъжа. Приема се, че тези проблеми, особено когато се появат при млади хора, които нямат нарушен дисбаланс, трябва да се консултират с психолог.
- Намалява ли либидото на мъжете с възрастта?
- Нарушенията на либидото при мъжете може да се проследят в три фази: липса на желание за полов контакт, липса на желание въобще за полов живот и изцяло липса на желание за секс с жена. Естествено, по-младите мъже имат по-силно изразено либидо. Честотата на половите сношения зависят от възрастта, от националните особености, от психичното и физическото състояние на мъжа. В едно от най-новите издания на учебника по урология пише, че броят на половите сношения при мъжа, който е на 20 години, е около 250 пъти годишно, след като навърши 30 - около 150-200 пъти и след 40 години - от 100 до 130 пъти
- Крият ли опасности “хапче-тата-повдигачи”?
- Т.нар. афродизиаци се предписват в целия свят. Ерекцията при такива обстоятелства може да продължи с часове. Има достатъчно препарати в търговската мрежа, а напоследък могат да се видят и по телевизионните реклами. Но трябва да се внимава при приемането на различните видове стимулиращи либидото препарати, защото може да се стигне до рак на простатата.
- Виагра се предлага, освен в аптеките, в секс-шоповете, в магазини за билки или за индийски стоки. Как мъжете да разберат, че стоката е качествена?
- Виаграта е строго контролирано производство, подробната информация за което винаги е изписана на етикета. Не е препоръчителна за хора, които имат сърдечни заболявания. За съжаление, има хора, които я пият дори за забавление. Има и инжекции, които се бият директно в пениса. Доколкото зная, не са много скъпи. Те са заместител на хапчетата.

Едно интервю на Яна КОЛЕВА