"През целия си съзнателен живот се мъча да надхитря времето", заявява синоптикът зевзек
Намирам човека, който може да накара милиони българи да грабнат чадърите или да захвърлят палтата, на работното му място. Още щом разбира, че съм от вестник “Над 55”, заявява, че такива хора наоколо няма. Аз се чувствам на 54, даже съм по-млад, казва с присъщото си чувство за хумор Минчо Празников.
Роден е на 09.02.1938 г. в Дряново. Завършва Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", специалност Физика и метеорология.
22 години работи като синоптик във Военновъздушните сили. В периода 1986 - 2000 г. работи в Националния институт по метеорология и хидрология, от декември 2000 г. до сега е в частната фирма за метеорологични прогнози "ТВ-МЕТ". Съпругата му Цанка Бошнакова - Празникова е професор в Медицинска академия. От дъщеря си Симона има внучка.

- Е, ако ме питате за времето, ще ви отговоря - майната му, нали е наше! Няма проблем, ще го оправим и него. Синоптиката е моята съдба. През целия си съзнателен живот съм се занимавал само със синоптична метеорология и съм надхитрял времето.
Като малък мислех, че в тази наука има голяма доза мистика. Още в ранните си ученически години намирах подходяща литература, макар че тогава тя беше доста оскъдна, разказва за началото на кариерата си най-известният синоптик в България Минчо Празников.
Как ще празнува човекът с празнично име?
- Смятам да празнувам на Банско. Ски няма да карам, но ще се събера с 15-20 стари приятели и здравата ще се повеселим. Обичам много всички празници. Нося името на дядо си - опълченец, на два пъти раняван на Шипка, фамилията идва от прозвище, лепнато на прадядо, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.
Не ви ли омръзна толкова дълго да прогнозирате кога ще вали и кога няма?
- А, работата е много интересна! Ако има начин, още четиридесет години бих посветил на нея.
Как се чувствате, ако прогнозата ви не се сбъдне?
- Страдам много, честна дума. Предполагам, както би страдал един журналист, ако допусне грешка в дописката си. Така че ставам нощем, за да видя какво е времето навън - хората се интересуват най-много от валежите. Взирам се през прозорците в тъмнината - Боже, май вали. Ама дъжд. Аз пък съм предрекъл сняг. Лошо, сърцето ми се свива. Ако пък вали сняг, както съм прогнозирал, удоволствието е неизмеримо. Може би като на актьор, на когото ръкопляска залата.
Вярвате ли 100 процента на прогнозите си?
- Разбира се! Аз се вживявам в тях. Как иначе? Все едно един хирург да не е убеден, че пациентът му ще оживее след операцията, която му прави в момента. Абсурд! Е, стават и грешки.
На един 24 май от института ходихме на манифестация, времето беше що-годе сносно. За този ден предсказахме, че ще има понижение на температурата и валежи. След манифестацията се отбихме в едно заведение, за да се почерпим. Докато течеше веселбата, заваля такъв сняг, че не можехме да си отидем и останахме до вечерта. Това също бе отмъщение на природата.
Познава ви цяла България - спират ли ви на улицата, за да ви питат какво ще е времето?
- В един юнски ден на улицата ме спря някакъв мъж. Здравейте, бихте ли ми казали какво ще е времето през втората половина на септември на Южното черноморие? Много ме надценявате, такава прогноза никой в света не може да ви даде, отвърнах аз. Някои хора смятат, че синоптичните прогнози са като разписанието на влаковете. Всеки разумен човек знае, че няма как да познаем прогнозата със 100 процента сигурност. Но от година на година ставаме все по-точни, приближаваме се към 100-те процента. Всеки може да направи разликата в познаваемостта ни на прогнозите преди 30 г. и сега. Тогава беше към 70%, докато към момента вече гони 90%, поне при краткосрочните прогнози. Виж, политическите прогнози са по-лесни. Със социолозите не може да се мерим. Те едни неща предсказваха, а на изборите се получи такъв срив с прогнозите им... Ако тогава се бяха сетили да питат нас, нямаше да сбъркат. Офертата ми за консултант е актуална и към момента, макар засега да се занимавам само с времето. Много падна избирателната активност. Сигурен съм, че ако беше хубаво времето, щяха да гласуват 99,99 процента от хората, както беше преди 20 години.
Защо и тази зима не е топла като предишната, нали идва глобалното затопляне?
- Чух, че много хора са си изключили парното и са си продали електроуредите, защото вече сме се затоплили глобално. Истината е, че този процес е доста бавен и едва ли нашите поколения ще го усетят сериозно. Глобалното затопляне не е като Октомврийската революция, взимат властта и от утре друг строй. Така че ще оставим глобалното затопляне за светлото бъдеще, което ще дойде бавно. Миналата зима беше много топла по изключение, от което пострада селското стопанство и в резултат цените ни стигнаха европейските далеч преди доходите Така че не изхвърляйте отоплителните си уреди.
Синоптиците са герои на безброй вицове. Кой от тях харесвате най-много?
- Любимият ми виц е следният. Един индиански вожд поканил във вигвама си своята фаворитка. В най-сублимния момент идилията на любовниците била нарушена от член на племето: "Вожде, зимата иде, да идем ли за дърва?" "Махай се оттук, сега ли намери да влезеш?!", викнал вождът. След десетина минути във вигвама нахлул друг индианец: "Вожде, да идем ли за дърва?" "Вън!", креснал любовчията. С въпроса за дървата се изредили десетина души. Накрая вождът не издържал, излязъл навън и заповядал: "Тръгвайте за дърва и ме оставете на спокойствие!" След няколко дни в метеорологичната служба на САЩ звъннал гражданин и се поинтересувал от седмичната прогноза. Дежурният синоптик отговорил: "Индианците събират дърва, значи ще застудее".

Екипът на “БЛИЦ” пожелава на Минчо Празников да бъде здрав и бодър и да посреща още много, много празници.