Поредната му жертва бе изровена преди Коледа, след като убиецът сам е посочил лобното й място.
Недялко Димитров – Момата, 42-годишен, с 16 присъди зад гърба си за грабежи и опит за убийство, се оказа най-големият сериен убиец в България. При всеки разпит той си признава по едно убийство и не се знае още колко престъпления ще разкрие пред следствието до първото си дело.
Престъпната му дейност започна да се разплита след убийството на семейната двойка от Димитровград Неврие и Бейтула. И двамата бяха застреляни в дома им с по един изстрел в слепоочието. Няколко часа по-късно убиецът и помощникът му 19-годишният Петър бяха заловени в Стара Загора и докарани с белезници в Хасково. По време на разпитите стана ясно, че семейната двойка дори не е предизвикала убиеца да им стреля в упор. Страстта му към проливане на кръв и пръснат човешки мозък се оказала по-силна дори от приятелството. Защото от известно време семейството смятало за приятел екзекутора си. И затова така радушно го приело в дома си.
Недялко Димитров получил прякора си Момата в затвора. Той с удоволствие обслужвал интимните мераци на осъдените и ги предизвиквал с походка, която наподобявала моминска. Из коридорите на затвора ходел така, сякаш носи менци на рамото си и чака някой да му бодне китката зад ухото. Бодването ставало, но по различен начин, което много пасвало на нагласата на Момата. Така се залюбили и с Петър, който излежавал първата си присъда за кражба.

МОМАТА СИ ПРИЗНАВАЛ УБИЙСТВАТА ЕДНО ПО ЕДНО

Последното убийство, което си признал 42-годишният убиец, е товае на неизвестен засега варненец, убит по познатия вече начин и заровен край едно варненско село. Убиецът си признал за това убийство пред хасковски съдия, но по-късно е бил разпитан и от съдия във Варна. След като разказал за подробностите по убийството той отвел полицаите на мястото, където е заровен трупът. Няколко дни преди Коледа костите на нещастника са изровени. Преди това обаче на съвестта на Момата тежат още два убийства – това на казанлъшкия Черешов бос и на старец от Старозагорските села. И двамата са намерили смъртта си, защото са имала пари в себе си. Единият от търговия с череши, а другият – от продадени ниви. Странното в случая е откъде Момата е знаел, че тези хора имат пари. Той твърди, че за това научавал от самите тях. Те се хвалели наляво и надясно с парите си и той не могъл да се противопостави на изкушението да им ги вземе, след като им пусне по едно олово в главата.
От полицията проверяват и за други, неразкрити досега убийства с почерка на Момата.
Не само на убийствата, Момата е майстор и на грабежите. Повечето от 16-те му присъди са за обири. Той предварително си набелязвал жертвата, запознавал се с навиците й, дебнел къщата да остане без хора и влизал, като обирал всичко, което може да се продаде и от това да се изкарат пари. Има данни, че обвиняемият за двойното убийство, е търсел жертви за грабеж и в хасковското село Конуш. Това бе потвърдено в съда от прокурора Никола Николов, който поиска постоянната мярка за Момата "задържане под стража". В кратката си пледоария представителят на държавното обвинение посочи допълнителни доказателства за това, че Момата е убиецът на младото семейство – показания на трима свидетели. Те са го видели как излиза от колата с пистолета и влиза в жилището на Бейтула и Неврие, а малко по-късно оттам се чуват двата изстрела. Недялко излязъл и казал: Очистих ги.
Адвокатът му Николай Колев, който впрочем бе председател на общинския съвет в Димитровград в предишния мандат, каза че по настояване на клиента си няма да се противопостави на искането за задържането под стража. Думите му бяха потвърдени и от самия обвиняем, който дори в залата на съда бе с железни белезници и на краката. Аверът му – 19-годишният Петър, когото първоначално полицията посочи като негов съучастник, изобщо не се появи в храма на Темида нито в Хасково, нито в Пловдив. За него не бе поискана мярка за неотклонение. Той е освободен, лаконично коментира прокурорът Николов в кулоарите. По всяка вероятност Петър ще бъде един от основните свидетели на обвинението срещу Недялко Димитров.

Запознати с разследването предполагат, че Момата е изпълнявал поръчки на една от варненските групировки,

тъй като известно време е гравитирал в техните среди. И че едва ли само тези пет убийства тегнат на съвестта му. Вероятно по време на разпитите Момата ще си признае и за други кървави престъпления, но не проговаря, докато не му представят някакво доказателство за поредната жертва. С последното убийство на варненеца, което Момата си е признал преди две седмици, той има шанса да стане най-масовият убиец в България за последните 40 години.

Тодорка НИКОЛОВА, Хасково