Тийнейджър от индийския щат Утар Прадеш беше приет в болница, след като изяде 16 четки за зъби и 7-сантиметров нокът, за да излекува любовта си към мръсотията. Това съобщава New York Post.

14-годишният Хариш Деви решил да поглъща предмети, след като лекар му казал, че това ще му помогне да излекува пристрастяването си към ядене на пръст. Семейството на младия мъж, който обича необичайните закуски, вярвало, че четките за зъби и нокът ще помогнат за изгонването на духа, който се е вселил в него.

След като изяла предметил, Деви получил силна болка в стомаха. Тийнейджърът бил откаран в болница. По време на спешна операция лекарите извадили чуждите предмети от стомаха на пациента.

На кадрите се вижда как младежът лежи в леглото до окървавени предмети. Рентгеновата снимка показва дълъг нокът, който остава в стомаха.

След операцията състоянието на Деви се подобрило. Лекарите се надяват, че момчето ще се възстанови напълно от инцидента.

Не е известно защо някои хора имат желание да ядат пръст, въпреки че това може да бъде причинено от болестта на щуката - непреодолимо желание да ядат неядливи продукти. Пристрастяването на Деви към калта може да бъде и проява на геофагия - практика, при която хората ядат кал или глина с надеждата да облекчат стомашните проблеми като хранително отравяне.

Яденето на земя се нарича геофагия или наука за земята и е често срещано в много страни. В Габон, Камерун и Екваториална Гвинея ядат глинения минерал каолинит, подправен с черен пипер и кардамон. В Хаити засищат глада си с кални пайове със сол и зеленчуци. Индонезийското ястие ампо се пече от почвата от оризовите полета. Най-често жените ядат земя, особено по време на бременност.

Хората, страдащи от този навик, могат да пренасят в тялото тежки метали, вредни микроби и паразити.

Превод: БЛИЦ