На пръв поглед има безвредни действия, които са с вреда за здравето.

1.Стискане на пъпки по кожата

Този навик е изпълнен с много негативни последици. След изстискване на пъпката като бързаме, може да се появи възпаление.На мястото на пъпката е рана, тя се превръща в място на проникване на бактерии. Освен това, кожата може да има и  белези.

Нужно е тази процедура да се направи от козметолог и, разбира се, е необходимо да се елиминира причината за акне.

2.Гризане на нокти

Според учените една трета от хората  на планетата редовно си ги гризкат. Защо правят това? Лекарите наричат ​​това реакция към стресовите ситуации и преживявания. Някои хора гризат ноктите си определени условия, например, когато гледат филм по телевизията с напрегнат сюжет или по време на неприятни моменти в офиса.  Но там има толкова гадни микроорганизми – напълно погрешен навике.

Гризането на нокти е опасно по няколко причини. На първо място, на кожата около нокътя може да има рана. На второ място,  целостта на нокътя е нарушена и това може да доведе до появата на гъбички и инфекции. На трето място, състоянието на зъбния емайл се влошава.


И това е интересно: 7 навици, които ви се струват безобидни, а всъщност ви състаряват - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

3.Ядене при гледане на телевизия

Кои са тези 7 вредни навика за здравето ни?

Ако гледате телевизия и ядете едновременно, вниманието  е без концентрация и  рецепторите няма да могат да запомнят усещанията за храната. В резултат на това тялото лесно ще приеме всяко ново парче храна и  така наддаваме на тегло.

Според диетолозите, ако човек яде пред телевизора, той приема до 500 калории повече.

4.Играете си на смартфона, когато сте по-голяма нужда в тоалетната

Този навик може да доведе до сериозни последици. Учените са провели експеримент с участието на доброволци, които четяли или си играели в тоалетната на смартфона си по време на облекчаване по голяма нужда. В резултат на това се оказало, че след осем месеца 50% от участниците са с диагноза хемороиди.

5.Бъркате си с пръст в носа

Според учените тази тенденция може да се превърне в мания и да предизвика невроза.

В допълнение, целостта на лигавицата е разрушена, в резултат на което тя става все по-уязвима към вируси и бактерии. Друг отрицателен фактор е кървенето от носа, вследствие на лош навик.

6.“Чупене“ на пръстите на ръцете

Нали сте го правили? И се чува  – пук-пук!

От една страна, това действие спомага за „разтягане“ на пръстите, но от друга – нараства рискът от ставни заболявания.

Може да има повече от тези 6 вредни навика за здравето- но време е да се отървете от тях сега. В крайна сметка, тези действия са не само вредни за здравето, но също така н не са прилични в обществото.

Източник: zdrave.ws