Мъж рискува живота си, за да спаси от удавяне... чайка! Служител на ресторант в Нова Скотия е бил заснет как се хвърля от пристанищен кей във водата, за да помогне на чайка, заплела се в рибарска мрежа.

Видеоклипът, публикуван в YouTube, показва как Ерик Нолан скача от кея на пристанището на Халифакс и се устремява към бедстващата птица. Докато бил на работа, Нолан забелязал чайката, която се мъчела да се освободи от кордата на мрежа, опъната между ресторанта и морския музея. "Тутакси съблякох униформата и скочих във водата, доплувах до там, уверих се, че няма да ме нападне и няма нищо против компанията ми", разказва спасителят на чайки пред CBC News.

След като я освободил с помощта на нож, с който срязал внимателно кордата около крилото и измъкнал от краката ѝ забитите рибарски куки, Нолан хванал птицата и доплувал с нея обратно до брега. "След като го я освободих очаквах, че ще отлети, но не стана така"", разказва той. "Мислех си: "О, не! Наистина ли скочих в пристанището, за да спася мъртва птица? Или аз я убих?"

Все пак птицата била жива и показала признаци на живот щом била оставена на сушата. "Тя се размърда и после обърна главата си към мен и впери втренчен поглед", разказва още мъжът, който предал чайката на ветеринари от доброволческа организация за защита на животните, които по-късно му се обадили, за да му съобщят, че пернатото е било успешно пуснато на свобода.